Tarta ze śliwkami

Tarta z ciasta kruchego jest jedną z prostszych do przygotowania, a jednocześnie daje szereg możliwości. Jako nadzienie możemy wykorzystać dowolne świeże owoce sezonowe lub mrożone (np. śliwki). Popularne są też tarty z orzechami, czekoladą lub kremem. Tarta wyśmienicie smakuje na ciepło i  na zimno, a przy tym pięknie się prezentuje.

Ciekawostki:  tarty były pieczone już w średniowieczu,  a upowszechniły się w wieku XVI zwłaszcza w kuchni szlacheckiej.

Tarty najczęściej przygotowuje się z ciasta kruchego i francuskiego, jednak w niektórych recepturach wykorzystuje się ciasto drożdżowe.

Tartę z poniższego przepisu można upiec także bez formy, korzystając jedynie z blachy i papieru do pieczenia. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia i na nim układamy rozwałkowane na okrągły placek ciasto. Na cieście kładziemy śliwki pozostawiając od krawędzi około 3 cm wolnego miejsca, po czym brzegi ciasta zawijamy na śliwki i lekko sklejamy.

Składniki ciasta (forma o średnicy 24 cm)

  • 230 g mąki pszennej
  • 130 g bardzo zimnego masła
  • 60-70 g cukru pudru (ilość cukru można nieco zmniejszyć, w zależności od upodobań)
  • 1 żółtko
  • pół łyżeczki ekstraktu waniliowego lub cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 1 jajko roztrzepane z łyżką mleka do posmarowania ciasta.
  • opcjonalnie 1czubata łyżka bardzo zimnego, gęstego jogurtu lub 2 łyżki lodowatej wody

Składniki nadzienia

  • 250 -300 g śliwek (mogą być mrożone)
  • 2-3 łyżki cukru
  • pół łyżeczki cynamonu

Przygotowanie

Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, solą i przesiać na stolnicę. Dodać pokrojone w małą kostkę schłodzone masło i posiekać nożem, aż utworzą się niewielkie grudki przypominające kruszonkę (można to też zrobić przy pomocy blendera o dużej mocy).

Dodać żółtko i zimny jogurt (lub wodę) i zagnieść jednolite ciasto. Z ciasta uformować kulę, owinąć folią spożywczą i odstawić do lodówki na około 30-40 minut.

W międzyczasie pokroić śliwki na plasterki o grubości około 3 mm.

Schłodzone ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy, w taki sposób, aby średnica ciasta była o kilka centymetrów większa niż średnica formy do tarty. Formę posmarować masłem i oprószyć mąką. Ciasto przełożyć do formy i lekko docisnąć do dna i brzegów. Ponad krawędzie formy powinno wystawać po około 2 cm ciasta.

Na cieście ułożyć plasterki śliwek tak, aby lekko zachodziły na siebie, oprószyć cukrem i cynamonem. Wystające ciasto zawinąć do wnętrza formy, lekko pozlepiać, nie dociskając do śliwek i  posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem.

Piec przez około 40 minut (do zrumienienia) w piekarniku nagrzanym do 190 stopni (bez termoobiegu, tylko grzałka górna i dolna). Na 15 minut przed końcem pieczenia wyłączyć górną grzałkę.

Po upieczeniu brzegi ciasta oprószyć cukrem pudrem,

Życzymy smacznego.

 

A.O.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.