Verrine z purée ogórkowego z twarożkiem wg. Susan Herrmann Loomis

Lubicie kuchnie francuską, pełną aromatycznych ziół i doskonałej jakości serów ?

Koniecznie spróbujcie verrine z purée ogórkowego z twarożkiem.

Verrine  to przystawka lub deser ze składników  ułożonych warstwami w małej szklance. Moda na niąrozpoczęła się we Francji około 10 lat temu i zdobyła popularność i uznanie w wielu krajach.

Verrine mogą być słodkie lub pikantne, gorące lub zimne, surowe lub gotowane – ważne, aby składniki kontrastowały ze sobą kolorem i smakiem.

 

Poniższy został w całości zaczerpnięty z książki „W mojej francuskiej kuchni. Opowieść o tradycji i miłości do domowych posiłków”  autorstwa Susan Herrmann Loomis. Książki niezwykłej, która oprócz przepisów i dużej porcji rzetelnej wiedzy kulinarnej serwuje nam także prawdziwą ucztę dla ducha, wprowadzając w klimat małego francuskiego miasteczka.

Zajrzyjmy więc do kuchni Susan i jej przyjaciół i poznajmy tajniki domowych, przekazywanych z pokolenia na pokolenie receptur. na francuskie specjały.

Jeśli chcecie zapoznać się z recenzją książki zapraszamy do działu Kultura

 

Verrine z purée ogórkowego z twarożkiem

Cervelle de canut, concombre en puree en verrine

 

Ta rozkoszna przystawka rozbudza kubki smakowe swoją ziołową świeżością. Czy może być coś doskonalszego w swojej prostocie? Idealnym dopełnieniem będzie sauvignon blanc z Domaine de Mont d’Hortes o bogatym bukiecie.

 

Składniki – na 8 porcji

  • 2 długie ogórki szklarniowe, obrane, wypestkowane i pokrojone na kawałki
  • 1? szklanki (435 ml) świeżego twarożku, najlepiej śmietankowego
  • łyżka octu z białego wina
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz
  • pęczek świeżego szczypiorku

 

Przygotowanie

Rozdrabniamy ogórki na purée w robocie kuchennym. Przekładamy pulpę ogórkową na sitko, które kładziemy na misie. Schładzamy przez co najmniej godzinę, maksymalnie do 3 godzin.

W średniej misce roztrzepujemy serek, żeby go trochę bardziej napowietrzyć. Mieszając, dolewamy ocet, doprawiamy solą i pieprzem.

Dodajemy [posiekany] szczypiorek, mieszamy. Próbujemy i ewentualnie jeszcze doprawiamy; odstawiamy.

Przed podaniem odlewamy sok, który spłynął z ogórkowej pulpy (nie wylewamy ? to pyszny napój!). Doprawiamy ogórkowe purée lekko solą i rozdzielamy między osiem małych szklaneczek. Uzupełniamy szklaneczki sprawiedliwie serkiem i podajemy od razu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.