Ciasto piaskowe najlepsze

Ciasto piaskowe najlepsze

Prosty przepis na piaskowiec jak u babci.

Ciasto piaskowe najlepsze jakie możesz przygotować na weekend do popołudniowej kawy lub herbaty.  Najlepsze ciasto piaskowe powinno być wilgotne i długo zachowywać świeżość.  I taki właśnie jest piaskowiec przygotowany wg. przepisu z lat 60-tych ubiegłego wieku. W czasach, kiedy nikt się nie zastanawiał czy jajka są ekologiczne, a na sklepowych półkach nie było kilkudziesięciu rodzajów mąki do wyboru, nasze mamy, babcie i prababcie kunszt cukierniczy wyniosły na wyżyny smaku.

Ciasto piaskowe najlepsze

wyjmij składniki z lodówki na minimum 2 godziny przed pieczeniem
forma o wymiarach 25×10 cm
  • 150 g mąki ziemniaczanej
  • 150 g mąki pszennej
  • 200 g miękkiego masła
  • 200 g cukru pudru
  • 4 duże jajka
  • 4 łyżki śmietanki kremówki
  • 2 płaskie łyżeczki cukru waniliowego lub ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Ciasto piaskowe najlepsze

Przepis na ciasto piaskowe

  • Wymieszaj z mąką pszenną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia i przesiej przez sitko.  Oddziel żółtka jajek od białek.  Formę do ciasta posmaruj masłem i obsyp mąką. Nagrzej piekarnik do temperatury 170-175 stopni.
  • Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem na puszysty krem.
  • Nie przerywając ucierania dodawaj kolejno po jednym żółtku. Ucieraj co najmniej minutę przed dodaniem kolejnego żółtka.
  • Cały czas ucierając dodaj połowę przesianej mąki i połowę śmietanki kremówki. Kiedy składniki się połączą dodaj pozostałą mąkę i śmietankę i zmiksuj ciasto na niskich obrotach miksera do  połączenia składników.
  • Ubij białka na sztywną pianę i delikatnie wmieszają ją do ciasta.
  • Przelej ciasto do formy, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 45-50  minut lub do tzw. suchego patyczka.
  • Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika, pozostaw w formie na około 15 minut, a następnie wyjmij i pozostaw do wystudzenia na kratce. Zimne ciasto obsyp obficie cukrem pudrem.

Ciasto piaskowe najlepsze

Ciasto piaskowe jest idealnym dodatkiem do kawy i herbaty, zarówno czarnej, jak i owocowej. Pamiętaj, że czas parzenia herbaty owocowej powinien wynosić minimum  4-6 minut.  Z kolei decydując się na zakup czajnika, czy to dla siebie czy też a świąteczny prezent weź pod uwagę takie parametry jak:
  • moc, rodzaj i umiejscowienie grzałki
  • materiał z jakiego jest wykonany – plastik czy stal nierdzewna
  • zmywalny filtr
  • pojemność
  • ergonomiczny uchwyt
  • zabezpieczenie przed gotowaniem „na sucho”

Do stylizacji wykorzystaliśmy czajniki Illuminated Jug o pojemności 1,7L firmy Morphy Richards, Ten klasyczny model z błękitnym podświetleniem łączy w sobie tradycyjny kształt, eleganckie detale z błyskawicznym gotowaniem wody i wygodą użytkowania.

Czajnik Illumination wykonany jest z wysokiej jakości stali nierdzewnej i dostępny w dóch kolorach – czarnym i białym. Illuminated Jug ma pojemność 1,7 l i moc 2200W, co pozwala na bardzo szybkie zagotowanie wody dla wszystkich domowników. Po zagotowaniu wody czajnik automatycznie się wyłącza, chroniąc zabudowany element grzejny przed przegrzaniem. Dużą zaletą jest wyjmowany filtr antywapienny, który można umyć w zmywarce. Filtr zapobiega przedostaniu się do napojów osadu i kamienia, dzięki czemu napoje są klarowne i zachowają swój smak.

Wygodny ergonomiczny uchwyt i bezprzewodowa obrotowa podstawa (360°) ze schowkiem na przewód zasilający gwarantują wygodne użytkowanie czajnika przez osoby  prawo- i leworęczne i zapewniają porządek na blacie.

Dane techniczne czajników można sprawdzić na stronie Morphy Richards Polska 
Zaparzyliśmy też pyszną herbatę Rose Berry Blues Slow Tea od firmy Cafitesse

3 przemyślenia nt. „Ciasto piaskowe najlepsze

  1. Ciasto jakie apetyczne😍 Pięknie się prezentuje również czajnik. Akurat szukam na prezent dla dzieci i muszę poczytać gdzie można taki kupić 😊

  2. Zawsze mówienie że rzeczy proste i sprawdzone są najlepsze tak jak ta babka piaskowa.

  3. Bardzo elegancki, wspaniały czajnik ,który będzie idealnym prezentem pod choinkę.
    Czajnik zawsze jest potrzebny w domu szczególnie w sytuacjach kiedy musimy zaparzyć dużo wrzątku w bardzo krótkim czasie. Ciasto zapowiada się apetycznie przepis warty zanotowania.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.