Dlaczego warto gotować na parze?

Dlaczego warto gotować na parze?

Gotowanie na parze niesie ze sobą wiele korzyści, które dotyczą zarówno właściwości zdrowotnych, jak i smaku oraz wyglądu potraw.

Podczas gotowania na parze temperatura nie przekracza 110°C, co pozwala na lepsze zachowanie składników odżywczych. W czasie tradycyjnego gotowania żywność zanurzona w wodzie traci nawet do 70% witamin. Dla porównania podczas gotowania na parze poziom utraty witamin zredukowany jest do 40%. Ponieważ składniki nie są zanurzone w wodzie, powoduje to, że sole mineralne się nie rozpuszczają, a żywność nie absorbuje wody, która mogłaby zmienić jej smak oraz wygląd. Kolejną zaletą jest oszczędność czasu. Gotowanie na parze trwa zwykle krócej niż inne sposoby obróbki termicznej. Często wiąże się to z wykorzystaniem kilku garnków lub patelni. Przy pomocy garnka do gotowania na parze Kohersen Black Cube ugotujesz cały obiad używając zaledwie jednego naczynia. Pomyśl ile czasu możesz zaoszczędzić, nie musząc myć kilku garnków i patelni, a zaledwie jedno naczynie, które dodatkowo bez problemu możesz umyć w zmywarce.
Dbając o zdrowe odżywianie lub próbując zrzucić zbędne kilogramy zwracamy szczególną uwagę na wartości odżywcze i kaloryczność spożywanych pokarmów. Unikamy dań z dużą zawartością tłuszczu i cukru, potraw smażonych i wysokokalorycznych. Posiłki przygotowywane w garnku do gotowania na parze będą zatem idealnym rozwiązaniem, które pomoże nam jeść lżej i zdrowiej. Gotując na parze nie używamy tłuszczu, dzięki czemu znacznie zmniejszamy kaloryczność potraw. Zazwyczaj nie używamy również soli – zamiast niej smak potrawie nadają aromatyczne przyprawy i zioła.
Jedzenie gotowane na parze, mimo, że bez dodatku tłuszczu nie musi być pozbawione walorów smakowych. Z pomocą przychodzą przyprawy i zioła. Na składnikach wystarczy ułożyć gałązkę rozmarynu, tymianku czy koperku, ziarna pieprzu lub ziela angielskiego. Przyprawy można wrzucić także do wody, dzięki czemu unosząca się aromatyczna para napełni smakiem nasze danie.

 

Więcej informacji z Powiatu Wołomińskiego

Wprowadzenie czasowej organizacji ruchu ulicy Fieldorfa w Wołominie

Wprowadzenie czasowej organizacji ruchu ulicy Fieldorfa w Wołominie

Zgodnie z informacją dostarczoną przez wykonawcę prac budowlanych na ulicy Fieldorfa na odcinku pomiędzy DW nr 634 a ulicą Sportową oraz pomiędzy ulicą [...]
0 komentarzy
Promocja 10% rabatu na zakup biletów okresowych w aplikacji Koleje Mazowieckie zostanie przedłużona

Promocja 10% rabatu na zakup biletów okresowych w aplikacji Koleje Mazowieckie zostanie przedłużona

W związku z dużym zainteresowaniem oraz pozytywnym odbiorem przez podróżnych promocji w aplikacji mobilnej Koleje Mazowieckie zostaje ona przedłużona do 31 sierpnia br. [...]
0 komentarzy
Komunikat Warszawskiego Transportu Publicznego

Komunikat Warszawskiego Transportu Publicznego

W dniach 29 maja – 2 czerwca wprowadza się zmiany w organizacji Warszawskiego Transportu Publicznego 29.05.2024 r. (środa) 30.05.2024 r. (Boże Ciało – czwartek) 31.05.2024 r. (piątek) [...]
0 komentarzy
Marki - ODJAZD - zlot pojazdów zabytkowych

Marki – ODJAZD – zlot pojazdów zabytkowych

102 lat temu, tj. 8 października 1922 r. odbyły się Pierwsze Wyścigi Samochodowe w Strudze. Wyścigi na dystansie 43 km (3 okrążenia) odbyły [...]
0 komentarzy

Informacje z Mazowsza

W tym wydaniu programu informacyjnego samorządu województwa mazowieckiego „Informacje z Mazowsza” mówimy m.in. o tym, jak zabezpieczyć się przed kleszczami, o nowatorskich zabiegach [...]
0 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.