Warsztaty kulinarne

W dniu 01.10.2012r.w miejscowości Nowe Bosewo na terenie ośrodka Lipnik Park odbyły się warsztaty kulinarne zorganizowane przez Lokalną Grupę Działania ?Równiny Wołomińskiej? w ramach projektu współpracy o akronimie SZREK (Smaczna Regionalna Europejska Kuchnia). Spotkanie poprowadził Marek Gąsiorowski ? Członek Zarządu Stowarzyszenia Slow Food Polska.

W programie warsztatów znalazł się wykład Marka Gąsiorowskiego pt. ?Cudze chwalicie swego nie znacie? na temat kuchni tradycyjnej i regionalnej oraz produktów regionalnych używanych do produkcji potraw. Następnie w sali kominkowej ośrodka Lipnik Park został zorganizowany konkurs potraw tradycyjnych i regionalnych, przygotowanych wcześniej przez uczestników. Na początku komisja w składzie: ?Pan Marek Gąsiorowski ? Członek Zarządu Stowarzyszenia Slow Food Polska, Degustator ?Stanisław Jastrzębski – Wójt Gminy Długosiodło ?Ewa Karczewska ? Zastępca Wójta Gminy Długosiodło ?Pan Rafał Rozpara ? Prezes LGD ?Równiny Wołomińskiej??Pani Beata Trojanek ? Wiceprezes LGD ?Równiny Wołomińskiej? ?Pan Maciej Puławski ? Członek Rady LGD ?Równiny Wołomińskiej? ?Pan Jacek Staniszewski ? Pracownik ds. doradztwa beneficjentom z LGD ?RW? ?Pan Józef Latyfowicz ? Właściciel Karczmy ?Wielka Lipa? oceniła potrawy za smak, wygląd, nazwę i oryginalność. Następnie członkowie komisji wręczyli nagrody rzeczowe dla najlepszych. Za pierwsze miejsce maszynkę do mielenia mięsa, za drugie ? opiekacz , gofrownica i mini grill w jednym, za trzecie – mikser wraz z jogurtnicą. Pozostali uczestnicy otrzymali blendery (rozdrabniacze) za wzięcie udziału w konkursie.

Pierwsze miejsce zajęła Pani Joanna Szydlik z Gminy Brańszczyk za wykonanie 3 potraw: Brańszczykowskie kluchy, Bużny leszcz w zalewie octowej, Pomazonka. Drugie miejsce zdobyła Pani Danuta Jasińska z Gminy Klembów za produkty wykonywane metodą tradycyjną: Szynka z nogą, Kiełbasa palcówka, Pasztetowa. Trzecie miejsce zdobyła Pani Ewa Wagner za 2 potrawy: Tort ?Zimowy ogród?, Ryba faszerowana Babci Zosi.

Wyróżnienia otrzymały: ?Grupa ?Wyjątkowe mamy? z Gminy Długosiodło za ?Karkówkę z grzybkami po Długosiedlsku?, którą przygotowywała Pani Anna Sobiewska ?Grupa ?Super mamy? z Gminy Długosiodło za ?Długosiedlską babkę kartoflaną?, którą przygotowywała Pani Katarzyna Kolasińska ?Pani Anna Gołoś KGW z Gminy Strachówka za ?Cepeliny z miętą? ? odkrycie nowego smaku na warsztatach kulinarnych ?Pani Eliza Ołdak KGW z Gminy Strachówka za ?Cepeliny z mięsem? ?Pani Elżbieta Gołoś KGW z Gminy Strachówka za ?Kiszoną kapustę z kaszą na żeberkach? ?Pani Hanna Wronka z KGW Równe (Koło Gospodyń Wiejskich Równe Gmina Strachówka)) za ?Krokieciki mięsno ? kurkowe? ?Pani Helena Żołek z KGW Równe za ?Bigos bezmięsny ? słodka kapusta? i za ?Placki ziemniaczane z grzybkami? ?Pani Marzanna Łokietek z KGW Równe za ?Sałatkę z boczkiem? ?Pani Sabina Nasiadka z Gminy Długosiodło za ?Zupę zbójecką?

Po zakończonej ocenie potrawi wręczeniu nagród wszyscy uczestnicy warsztatów, zarówno startujący w konkursie autorzy potraw jak i członkowie komisji wzięli udział we wspólnej biesiadzie.

Beata Trojanek

Wiceprezes LGD ?Równiny Wołomińskiej?