Wszystkie zalety pakowania próżniowego

Pakowanie próżniowe to nie tylko możliwość łatwego zapakowania potraw do gotowania sous vide. Dzięki odprowadzeniu powietrza z worka produkty można przechowywać do 5x dłużej, w porównaniu do tradycyjnych metod przechowywania. Dodatkowo metoda ta zapobiega powstawaniu oparzeliny zamrażalniczej na produktach przechowywanych w zamrażalniku.

Nowy system do pakowania próżniowego FoodSaver VS3190x posiada aż 5 dedykowanych ustawień, które pozwolą w wygodny sposób zapakować różnego rodzaju produkty.   Dzięki funkcji pakowania produktów wilgotnych/ suchych zapakujesz steki wraz z marynatą czy też płatki śniadaniowe. Funkcja pulsacyjna pozwoli zapakować produkty takie jak pieczywo, czy też inne produkty które mogłyby się połamać podczas odsysania powietrza. Nowość w ofercie FoodSaver posiada dedykowaną funkcję do pakowania żywności w sposób pozwalający na gotowanie jej metodą sous-vide.

Idealnie ugotowane potrawy

Czym jest sous-vide? Jest to technika polegająca na gotowaniu zamkniętych próżniowo składników w wodzie o precyzyjnie ustalonej temperaturze, nie przekraczającej 100 °Celsjusza. Proces gotowania może trwać wiele godzin, jednak potrawy zyskują niepowtarzalną konsystencję i bogaty smak, a wartości odżywcze pozostają wewnątrz dania.

Niezaprzeczalną zaletą gotowania sous vide jest również fakt, że potrawy przygotowane tą metodą są łatwiej trawione.

Wiele warzyw powinno być chociaż delikatnie ugotowanych , aby ich składniki odżywcze stały się łatwiejsze do przyswojenia przez nasz organizm w procesie trawienia. Gotowanie białek zwierzęcych, a w szczególności tych pochodzenia lądowego (choć ryby również zawierają kolagen), powoduje rozpad kolagenu na żelatynę, która jest łatwiej przyswajalna przez nasz organizm.

Gotując metodą próżniową ograniczasz ilość spożywanego tłuszczu. Nie musisz martwić się o przywieranie potraw do brzegów patelni czy garnka, co za tym idzie ilość używanego tłuszczu do przygotowania potrawy jest znacząco mniejsza lub wręcz minimalna.

Czy gotowanie metodą sous vide jest bezpieczne?

Gotowanie sous vide polega na powolnym gotowaniu produktów zamkniętych próżniowo w plastikowym woreczku. Ważne jest więc aby materiał z którego wykonane są woreczki był bezpieczny dla żywności. Woreczki powinny być wykonane z tworzywa sztucznego LDPE ? polietylenu o niskiej gęstości. Worki i folie marki FoodSaver nie zawierają BPA, są trwałe i jednocześnie giętkie, co powoduje że idealnie nadają się do przygotowywania potraw próżniową metodą gotowania.

Wielofunkcyjny system pakowania próżniowego VS3190x pozwoli Ci przechowywać żywność do 5x dłużej, co za tym idzie możesz znacząco ograniczyć wydatki na zakupy spożywcze i zmniejszyć ilość wyrzucanej żywności.

 

Więcej informacji z Powiatu Wołomińskiego

Informacje z Mazowsza

W tym wydaniu programu informacyjnego samorządu województwa mazowieckiego „Informacje z Mazowsza” podpowiadamy, gdzie warto się wybrać korzystając z majowej pogody. Mazowsze ma nam [...]
0 komentarzy

Ciężarna suczka była uwięziona w rowie melioracyjnym. Na pomoc ruszyli strażacy.

Do niecodziennego zdarzenia ruszyli w niedzielę strażacy z Ochotniczej Straży Pożarnej w Radzyminie. Przy ulicy Sybiraków w rowie melioracyjnym, wypełnionym wodą uwięziony był [...]
0 komentarzy
Weekend majowy na mazowieckich drogach - podsumowanie

Weekend majowy na mazowieckich drogach – podsumowanie

Dobiegł końca długi majowy weekend. W tym czasie mazowieccy funkcjonariusze podczas pełnienia służby robili wszystko, aby zapewnić bezpieczeństwo podróżującym. Na drogach garnizonu mazowieckiego [...]
0 komentarzy
Ząbki na 5. miejscu w Rankingu Zrównoważonego Rozwoju Jednostek Samorządu Terytorialnego

Ząbki na 5. miejscu w Rankingu Zrównoważonego Rozwoju Jednostek Samorządu Terytorialnego

Znamy już wyniki tegorocznego Rankingu Zrównoważonego Rozwoju Jednostek Samorządu Terytorialnego. Ranking powstaje pod kierunkiem prof. Eugeniusza Sobczaka z Wydziału Administracji i Nauk Społecznych [...]
0 komentarzy

Motocykl zderzył się z polonezem i wylądował w rowie z wodą

Od poważnego wypadku na DW 636 w miejscowości Sitne (gmina Jadów) rozpoczęła się majówka na drogach powiatu wołomińskiego. 1 maja tuż przed godziną [...]
0 komentarzy

Toyota dachowała pomiędzy drzewami i nad ścieżką rowerową. Kierowca miał dużo szczęścia.

Wieczorem 30 kwietnia pędzący, ulicą Graniczną w Wołominie, młody mężczyzna stracił nagle panowanie nad autem i wypadł z drogi. Samochód zacząć koziołkować, przeleciał [...]
0 komentarzy
Tłuszcz - bezpłatny transport w dniu wyborów samorządowych

Radzymin – od 6 maja zmiany w rozkładach jazdy linii R oraz uruchomienie linii R8 (Radzymin-Wołomin)

Od poniedziałku, 6 maja 2024 roku, wchodzą w życie zmiany w kursowaniu gminnych autobusów linii R. Poniżej przedstawiamy najważniejsze modyfikacje: Nowa linia R8: [...]
0 komentarzy
Dzień Strażaka – święto lokalnych bohaterów

Dzień Strażaka – święto lokalnych bohaterów

Na Mazowszu jest prawie 60 tysięcy druhen i druhów zrzeszonych w 1947 jednostkach OSP. Dbają o bezpieczeństwo mieszkańców i codziennie udowadniają, że strażakiem [...]
0 komentarzy

Czołowe zderzenie motocyklisty z osobówką

Do bardzo niebezpiecznego zdarzenia doszło w sobotę w Nowym Bosewie. Motocyklista, wykonując manewr wyprzedzania doprowadził do czołowego zderzenia z osobówką. Motocykl którym się [...]
0 komentarzy
Uratowali życie młodej kobiecie

Uratowali życie młodej kobiecie

Policjanci Wydziału Prewencji Komendy Powiatowej Policji w Wołominie uratowali kolejne ludzkie życie. Funkcjonariusz wszedł do mieszkania usytuowanego na czwartym piętrze budynku przez balkon, [...]
0 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.