Czarny czosnek ? właściwości i zastosowanie

Czarny czosnek na przestrzeni ostatnich lat zyskuje coraz większą popularność. Ten w pełni naturalny antybiotyk stanowi bogate źródło witamin,  minerałów i przeciwutleniaczy oraz jest idealnym składnikiem  zdrowej diety.

Choć moda na czarny czosnek zawitała do Polski stosunkowo nie dawno, to jego historia sięga minimum 4000 lat i jest nierozerwalnie związana z kulturą kulinarną Dalekiego Wschodu, zwłaszcza Korei, Tajlandii  i Japonii.

Co to jest czarny czosnek

Czarny czosnek od setek lat jest stosowany w celach leczniczych i kulinarnych w krajach azjatyckich. Powstaje w wyniku poddawania zwykłego białego  czosnku działaniu nie przekraczającej 90 stopni temperatury i stałej wilgotności przez kilka, a czasem nawet kilkanaście tygodni.  Podczas tego powolnego procesu dojrzewania czosnek traci swój charakterystyczny, ostry zapach i smak, zmienia kolor na głęboką czerń  i nabiera delikatnie karmelowego, słodkawego posmaku.  Zmniejsza też nieco swoją objętość, w stosunku do główki czosnku z której powstaje.

W Polsce czarny czosnek można kupić w postaci całych główek, proszku, pasty lub pojedynczych ząbków m.in. na stronie www.czarnyczosnek.pl

Do czego dodawać i Jak smakuje czarny czosnek?

Czarny czosnek przypomina smakiem dojrzałe owoce tamaryndowca, jest lekko pikantny,  karmelowy z delikatną nutą pieczonego czosnku.  Niektórzy porównują jego smak do smaku wędzonej śliwki i suszonych moreli.  Ma miękką,  przyjemną konsystencję, dzięki czemu łatwo go rozsmarować na kanapce. Czarny czosnek można dodawać do wszystkich potraw, do których dodaje się zwykły biały czosnek.  Ze względu na brak przykrego zapach idealnie sprawdza się też jako składnik past warzywnych i mięsnych, pasztetów, sałatek i sosów sałatkowych oraz  zup.  Doskonale podkreśla również smak serów,  pieczonych i duszonych mięs oraz azjatyckich sosów.  Czarny czosnek może być także składnikiem marynat do mięsa i ryb.

Właściwości zdrowotne czarnego czosnku

Czarny czosnek zawiera więcej przeciwutleniaczy niż jego biały odpowiednik i jest bogatym źródłem żelaza, witamin z grupy B i witaminy C oraz wapnia i cennych dla organizmu aminokwasów.  Przeciwutleniacze pomagają m.in. zmniejszać stany zapalne,  zapobiegać rozwojowi cukrzycy, a także innym problemom zdrowotnym. Spożywanie czarnego czosnku korzystnie wpływa na układ krążenia, podnosi odporność, ułatwia procesy trawienne i wspiera detoksykację organizmu.

Czarny czosnek wykazuje także działanie przeciwwirusowe, przeciwzapalne, antyalergiczne, przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybicznie oraz normalizuje  poziom cukru we krwi i obniża poziom cholesterolu.

 

Czytaj także

mają greckie mity z dietą śródziemnomorską

Co wspólnego mają greckie mity z dietą śródziemnomorską?

Jaka jest historia najpopularniejszego modelu żywieniowego na świecie i co tak naprawdę się na niego składa? Czym jest helleński slow life i dlaczego [...]
0 komentarzy
Domówka u Kuroniów

Nigdzie nie spotka Was gościnność taka, jak u Polaka ? ?Domówka u Kuroniów? ? czyli jak połączyć warsztaty kulinarne z pomaganiem

Związek Polskie Mięso organizuje kolejną odsłonę kampanii promocyjno-informacyjnej ?Marka Polskie Mięso. Polska Smakuje?. Jej tegoroczne hasło brzmi: ?Pewne jest jedno. Polskie mięso. Zawsze [...]
0 komentarzy
Diamenty w kuchni

Diamenty w kuchni ? w trosce o zdrowie i środowisko

Gotowanie to nie tylko codzienny, uciążliwy obowiązek. Zdrowie to nie tylko kwestia diety. Ekologia to nie tylko kwestia nawyków. Z pomocą przychodzą nowe [...]
0 komentarzy
Kohersen Black Cube

Wygraj naczynia Kohersen Black Cube

Linia Kohersen Black Cube to naczynia, które doskonale wpiszą się zarówno w nowoczesny styl minimalistycznych wnętrz, jak i w tradycyjnie urządzone kuchnie. Dzięki [...]
0 komentarzy

Dlaczego warto pakować próżniowo żywność?

Pakowanie próżniowe polega na usunięciu powietrza z pojemnika lub woreczka i szczelnym zamknięciu produktów. Dzięki temu zatrzymany zostaje proces utleniania, a do próżniowo [...]
Jeden komentarz

Pewne jest jedno! Polskie mięso zawsze w dobrym towarzystwie

Związek Polskie Mięso rozpoczyna IV edycję ogólnopolskiej kampanii promocyjno-informacyjnej ?Marka Polskie Mięso. Polska Smakuje.? Tegoroczna edycja kampanii pod hasłem ?Pewne jest jedno. Polskie [...]
0 komentarzy

ONCOdekalog, czyli profilaktyka nowotworowa od kuchni

ONCOdekalog to pierwsza książka kucharska dedykowana profilaktyce onkologicznej. Celem projektu, który powstał dzięki współpracy fundacji Zostaw Swój Ślad oraz firmy Ardigen jest zwiększenie [...]
0 komentarzy

Ciasto piaskowe najlepsze

Ciasto piaskowe najlepsze Prosty przepis na piaskowiec jak u babci. Ciasto piaskowe najlepsze jakie możesz przygotować na weekend do popołudniowej kawy lub herbaty.  [...]
3 komentarze
Ukrainskie-kartoplanyky

Ukraińskie kartoplanyky

Ukraińskie kartoplanyky Przepis z książki O!Ukraina autorstwa Weroniki Marczuk. Ukraińskie kartoplanyky to odpowiednik polskich kotletów ziemniaczanych nadziewanych mięsem, ale równie popularne są z [...]
0 komentarzy

Wszystkie zalety pakowania próżniowego

Pakowanie próżniowe to nie tylko możliwość łatwego zapakowania potraw do gotowania sous vide. Dzięki odprowadzeniu powietrza z worka produkty można przechowywać do 5x [...]
0 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.