Kulinarne inspiracje na świąteczne dni

Gdy pojawią się pierwsze świąteczne dekoracje w galeriach handlowych, zaczynamy zastanawiać się: jakie kupić drzewko w tym roku? Co by tu znowu zaplanować pod choinkę? Co przygotować do jedzenia na święta?

Kończący się rok jest po wielokroć niezwykły, skłaniający do zadumy, dlatego też proponuję w tym jakże wyjątkowym przedświątecznym czasie popuścić wodzę kulinarnej fantazji, doprawionej szczyptą ekstrawagancji i nutą wyrafinowanego  szaleństwa.  Niech  tegoroczna wigilia będzie dostojna, uświęcona, ale i kulinarnie zaskakująca, a święta radosne w gronie najbliższych ozdobione fantastyczną kompozycją smaków i zapachów. – mówi Adam Michalski, wieloletniego szefa kuchni

Poniżej podpowiedzi Adama Michalskiego, mieszkańca Marek, wieloletniego szefa kuchni z ogromnym doświadczeniem.

Przewrotna zmiana farszu

Zacznijmy od kolacji wigilijnej. Kolędy, lampki na choinkach, spotkania w gronie najbliższych i ten aromatyczny gwar w kuchni. Kolacja wigilijna kojarzy nam się z pięknie zastawionym stołem rodzinnym, z pachnącymi tradycją 12 potrawami. Proponuję wzbogacić tradycję o nieco zaskakujące acz równie klasyczne połączenia smakowe.  Na stole wigilijnym nie może zabraknąć karpia przygotowanego na wiele sposobów. Tradycyjnie smażony na oleju możemy przecież podać na kremowym sosie z duszonych grzybów pachnących czosnkiem, ale i kiszonym ogórkiem z nutą kminu rzymskiego. Równie doskonałym, lecz nieco bardziej przewrotnym połączeniem dla smażonego karpia, są duszone na miodzie drylowane wiśnie doprawione szczyptą cynamonu i goździków zaciągnięte odrobiną zacierki (masło z mąką pszenną wymieszane 1:1).

Wigilijne pierogi szykowane tradycyjnie z kapustą kiszoną i grzybami możemy podać omaszczone usmażoną na złoty kolor cebulką pokrojoną w kostkę z kawałkami aromatycznych suszonych pomidorów. Lub też przewrotnie zmienić farsz w pierogach na masę przygotowaną z prażonej białej gryki, płatków migdałowych i drobno krojonych suszonych jabłek. Tradycyjną wigilijną kapustę na oleju rzepakowym lub lnianym możemy wzbogacić płatkami orzechów laskowych lub nawet kawałkami orzechów włoskich.

Nie zapominajmy, że wigilijny wieczór uwielbia zapachy cytrusów, aromaty korzenne kminu, cynamonu, goździków czy imbiru. Barszcz czerwony z buraków ćwikłowych zupełnie inaczej smakuje, gdy jest zakwaszony octem jabłkowym (najlepiej własnej roboty), a dodana skórka limonki bądź cytryny nadaje mu niepowtarzalnego smaku. Zwłaszcza, gdy uszka wypełnimy duszoną zieloną soczewicą z drobno pokrojoną bulwą selera. Kutię czy kluski z makiem możemy ?podkręcić? większą ilością skórki pomarańczy, kandyzowanej żurawiny czy też siekanego imbiru świeżego lub marynowanego.

Sprawmy, by tegoroczna kolacja wigilijna była w naszych rodzinach wspominana aż do samej Wielkanocy, gdy to śniadaniem świątecznym damy kolejny powód do aromatycznych i smacznych wspomnień przy rodzinnym stole.

Kolorowe jak marzenia

A cóż przygotować na świąteczny obiad? Pierwszy i drugi dzień świąt to czas rodziny, odpoczynku, relaksu i wytchnienia, lecz czy dla gospodyni również? Proponuję wcześniej przygotować chociaż z grubsza obiad. Niezależnie czy będzie to pieczona kaczka z jabłkami, duszona gęś z żurawiną czy aromatyczny indyk z chrupiącą skórką, możemy przygotować je już przed świętami. Zwróćmy uwagę, by mięsa nie przepiec i nie wysuszyć zanadto. Nasze rodzinne biesiadowanie nie straci, gdy delikatnie podgrzane porcje obiadowe przepięknie wzbogacone doskonałym aromatycznym sosem zawitają na świątecznym stole, o którym jeszcze długo będą krążyły rodzinne opowieści.

Pamiętajmy że nie wszyscy jedzą mięso. Wegetarianie i veganie na czas świąt nie zmieniają swoich przyzwyczajeń. Zadbajmy, by każdy mógł znaleźć na stole to, co preferuje.

Doskonałym  zakończeniem  świątecznego obiadu na deser, np. zamiast tradycyjnego makowca, będą pierogi z makiem i bakaliami podane na kremowym sosie waniliowym.

Życząc Państwu  wszelkiej  pomyślności w zdrowiu i radości, wierzę głęboko, iż tegoroczne Święta Bożego Narodzenia będą w waszych domach wyjątkowo smaczne i aromatycznie, kolorowe jak marzenia.

Adam Michalski

Materiał pochodzi ze świątecznego wydania biuletynu Marki.pl

Więcej informacji z Powiatu Wołomińskiego

Samochód osobowy uderzył w drzewo

Samochód osobowy uderzył w drzewo

21 grudnia w Jadowie, kierujący pojazdem osobowym stracił panowanie nad autem, które następnie uderzyło w drzewo przy jednej z lokalnych dróg.  Zderzenie osobówek [...]
0 komentarzy
Zderzenie osobówek na S8. Jedno z aut przewróciło się na bok.

Zderzenie osobówek na S8. Jedno z aut przewróciło się na bok.

20 grudnia w godzinach porannych na trasie S8 w okolicach wsi Dybów-Kolonia w gminie Radzymin doszło do poważnego zdarzenia drogowego z udziałem dwóch [...]
0 komentarzy

11 nowych FLIRT-ów dla Kolei Mazowieckich

Rekordowa inwestycja Kolei Mazowieckich! Spółka podpisała umowę z firmą Stadler Polska na zakup 11 nowoczesnych pociągów elektrycznych FLIRT o wartości ponad 711 mln zł [...]
0 komentarzy

Co się wydarzyło 5 grudnia w Ząbkach?! Magia, emocje i świąteczny klimat!

W pierwszy piątek grudnia w Ząbkach, zgodnie z tradycją odbyło się Rozświetlenie Choinki Miejskiej w Parku Miejskim im. Szuberta. Ale nie było to [...]
0 komentarzy
Informacje z Mazowsza

Informacje z Mazowsza

W tym wydaniu programu informacyjnego samorządu województwa mazowieckiego „Informacje z Mazowsza” mówimy m.in. o laureatach Eskulapów Mazowsza, przyjętym przez sejmik budżecie województwa na [...]
0 komentarzy

Mazowsze wybrało patronów 2026 roku

Sejmik Województwa Mazowieckiego ogłosił nazwiska wybitnych Polaków, którzy obejmą patronat nad nadchodzącym rokiem. Są nimi Andrzej Strug, Pola Gojawiczyńska i Mieczysław Fogg. W [...]
0 komentarzy
Pożar w przychodni w Kobyłce

Pożar w przychodni w Kobyłce

19 grudnia  do Państwowej Straży Pożarnej w Wołominie wpłynęło zgłoszenie o pożarze w budynku przychodni zdrowia w Kobyłce przy ul. Załuskiego. Zgodnie z [...]
0 komentarzy
Zderzenie osobówek w Woli Rasztowskiej

Zderzenie osobówek w Woli Rasztowskiej

19 grudnia w Woli Rasztowskiej doszło do zderzenia dwóch pojazdów. Do zdarzenia, które miało miejsce na jednej z lokalnych dróg, natychmiast skierowano siły [...]
0 komentarzy
Kryminalni zlikwidowali kolejną dziuplę samochodową, 46-latek zatrzymany

Kryminalni zlikwidowali kolejną dziuplę samochodową, 46-latek zatrzymany

Współpraca policjantów kryminalnych z Komendy Powiatowej Policji w Wołominie i Komendy Wojewódzkiej Policji w Radomiu, doprowadziła do ujawnienia i zlikwidowania kolejnej dziupli samochodowej [...]
0 komentarzy
Ciężarówka wjechała w barierki na trasie S7. Setki puszek, z piwem wypadły, na drogę

Ciężarówka wjechała w barierki na trasie S7. Setki puszek z piwem wypadły na drogę.

18 grudnia na trasie S7 na 128 km drogi, w rejonie miejscowości Szczytniki, ciężarówka uderzyła w bariery po prawej stronie jezdni. Kierujący pojazdem [...]
0 komentarzy

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.