Kulinarne inspiracje na świąteczne dni

Gdy pojawią się pierwsze świąteczne dekoracje w galeriach handlowych, zaczynamy zastanawiać się: jakie kupić drzewko w tym roku? Co by tu znowu zaplanować pod choinkę? Co przygotować do jedzenia na święta?

Kończący się rok jest po wielokroć niezwykły, skłaniający do zadumy, dlatego też proponuję w tym jakże wyjątkowym przedświątecznym czasie popuścić wodzę kulinarnej fantazji, doprawionej szczyptą ekstrawagancji i nutą wyrafinowanego  szaleństwa.  Niech  tegoroczna wigilia będzie dostojna, uświęcona, ale i kulinarnie zaskakująca, a święta radosne w gronie najbliższych ozdobione fantastyczną kompozycją smaków i zapachów. – mówi Adam Michalski, wieloletniego szefa kuchni

Poniżej podpowiedzi Adama Michalskiego, mieszkańca Marek, wieloletniego szefa kuchni z ogromnym doświadczeniem.

Przewrotna zmiana farszu

Zacznijmy od kolacji wigilijnej. Kolędy, lampki na choinkach, spotkania w gronie najbliższych i ten aromatyczny gwar w kuchni. Kolacja wigilijna kojarzy nam się z pięknie zastawionym stołem rodzinnym, z pachnącymi tradycją 12 potrawami. Proponuję wzbogacić tradycję o nieco zaskakujące acz równie klasyczne połączenia smakowe.  Na stole wigilijnym nie może zabraknąć karpia przygotowanego na wiele sposobów. Tradycyjnie smażony na oleju możemy przecież podać na kremowym sosie z duszonych grzybów pachnących czosnkiem, ale i kiszonym ogórkiem z nutą kminu rzymskiego. Równie doskonałym, lecz nieco bardziej przewrotnym połączeniem dla smażonego karpia, są duszone na miodzie drylowane wiśnie doprawione szczyptą cynamonu i goździków zaciągnięte odrobiną zacierki (masło z mąką pszenną wymieszane 1:1).

Wigilijne pierogi szykowane tradycyjnie z kapustą kiszoną i grzybami możemy podać omaszczone usmażoną na złoty kolor cebulką pokrojoną w kostkę z kawałkami aromatycznych suszonych pomidorów. Lub też przewrotnie zmienić farsz w pierogach na masę przygotowaną z prażonej białej gryki, płatków migdałowych i drobno krojonych suszonych jabłek. Tradycyjną wigilijną kapustę na oleju rzepakowym lub lnianym możemy wzbogacić płatkami orzechów laskowych lub nawet kawałkami orzechów włoskich.

Nie zapominajmy, że wigilijny wieczór uwielbia zapachy cytrusów, aromaty korzenne kminu, cynamonu, goździków czy imbiru. Barszcz czerwony z buraków ćwikłowych zupełnie inaczej smakuje, gdy jest zakwaszony octem jabłkowym (najlepiej własnej roboty), a dodana skórka limonki bądź cytryny nadaje mu niepowtarzalnego smaku. Zwłaszcza, gdy uszka wypełnimy duszoną zieloną soczewicą z drobno pokrojoną bulwą selera. Kutię czy kluski z makiem możemy ?podkręcić? większą ilością skórki pomarańczy, kandyzowanej żurawiny czy też siekanego imbiru świeżego lub marynowanego.

Sprawmy, by tegoroczna kolacja wigilijna była w naszych rodzinach wspominana aż do samej Wielkanocy, gdy to śniadaniem świątecznym damy kolejny powód do aromatycznych i smacznych wspomnień przy rodzinnym stole.

Kolorowe jak marzenia

A cóż przygotować na świąteczny obiad? Pierwszy i drugi dzień świąt to czas rodziny, odpoczynku, relaksu i wytchnienia, lecz czy dla gospodyni również? Proponuję wcześniej przygotować chociaż z grubsza obiad. Niezależnie czy będzie to pieczona kaczka z jabłkami, duszona gęś z żurawiną czy aromatyczny indyk z chrupiącą skórką, możemy przygotować je już przed świętami. Zwróćmy uwagę, by mięsa nie przepiec i nie wysuszyć zanadto. Nasze rodzinne biesiadowanie nie straci, gdy delikatnie podgrzane porcje obiadowe przepięknie wzbogacone doskonałym aromatycznym sosem zawitają na świątecznym stole, o którym jeszcze długo będą krążyły rodzinne opowieści.

Pamiętajmy że nie wszyscy jedzą mięso. Wegetarianie i veganie na czas świąt nie zmieniają swoich przyzwyczajeń. Zadbajmy, by każdy mógł znaleźć na stole to, co preferuje.

Doskonałym  zakończeniem  świątecznego obiadu na deser, np. zamiast tradycyjnego makowca, będą pierogi z makiem i bakaliami podane na kremowym sosie waniliowym.

Życząc Państwu  wszelkiej  pomyślności w zdrowiu i radości, wierzę głęboko, iż tegoroczne Święta Bożego Narodzenia będą w waszych domach wyjątkowo smaczne i aromatycznie, kolorowe jak marzenia.

Adam Michalski

Materiał pochodzi ze świątecznego wydania biuletynu Marki.pl

Więcej informacji z Powiatu Wołomińskiego

Bezpłatne przejazdy liniami L26, L27, L40 i L44 z Wołomińską Kartą Mieszkańca „Wołomin Blisko”

Bezpłatne przejazdy liniami L26, L27, L40 i L44 z Wołomińską Kartą Mieszkańca „Wołomin Blisko”

Posiadacze Wołomińskiej Karty Mieszkańca „Wołomin Blisko” mogą podróżować za darmo nie tylko autobusami linii L35, L36, L37, L38,  ale również liniami L26 i [...]
0 komentarzy

Rozbudowa Szpitala w Wołominie

Powiat Wołomiński podjął kroki w kierunku modernizacji Szpitala Matki Bożej Nieustającej Pomocy w Wołominie. Przetarg na rozbudowę kompleksu szpitalnego, ogłoszony przez Zarząd Powiatu, [...]
0 komentarzy
Samorząd Mazowsza pomoże odnowić zabytki

Samorząd Mazowsza pomoże odnowić zabytki

Remont willi i pałaców, renowacja kościołów, nagrobków czy przydrożnych kapliczek – to przykłady projektów, na jakie można otrzymać wsparcie z programu „Mazowsze dla zabytków”. [...]
0 komentarzy
Planowane wyłączenia prądu w Powiecie Wołomińskim, Wyszkowskim, Ostrowskim, Węgrowskim i Sokołowskim

Planowane wyłączenia prądu w Powiecie Wołomińskim

W dniach od  20 do 30 stycznia planowane są przerwy w dostawie energii elektrycznej na terenie Powiatu Wołomińskiego. Obszar Data rozpoczęcia Data zakończenie [...]
0 komentarzy

Dowiedziałeś się, że Twoje dane wyciekły? Oto działania jakie powinieneś podjąć

Jeśli dowiedziałeś się o wycieku Twoich wrażliwych danych, należy podjąć następujące kroki, aby ustrzec się przed możliwym oszustwem. Korzystając z zabezpieczonego aktualnym programem [...]
0 komentarzy
Bieg 1920 ponownie na trasie Ossów – Radzymin

Bieg 1920 ponownie na trasie Ossów – Radzymin

34. edycja Biegu 1920, który powraca na historyczną trasę Ossów – Radzymin, stanie się jednym z najważniejszych wydarzeń związanych z obchodami 105. rocznicy [...]
0 komentarzy
Samorząd województwa doposażył PSP

Samorząd województwa doposażył PSP

Plecaki ratownika i ładowarka teleskopowa z platformami transportowymi trafiły do jednostek PSP z subregionów radomskiego i żyrardowskiego. Koszt sprzętu to 960 tys. zł. Wyposażenie przekazał strażakom wicemarszałek Rafał Rajkowski. [...]
0 komentarzy
Marki - przetarg na projekt i rozbudowę "Czwórki"

Marki – przetarg na projekt i rozbudowę „Czwórki”

Mareckie Inwestycje Miejskie ogłosiły przetarg, którego celem jest rozbudowa Szkoły Podstawowej nr 4 przy ul. Wspólnej 40-42. – Dziś jest to największa szkoła, [...]
0 komentarzy
Ciężarówka z bydłem, wywróciła się na S8 [wideo]

Ciężarówka z bydłem, wywróciła się na S8 [wideo]

16 stycznia na drodze S-8 w Trzciance doszło do zdarzenia drogowego z udziałem pojazdu ciężarowego przewożącego bydło. 43-letni kierujący z obrażeniami ciała został [...]
0 komentarzy
Powiat Wołomiński wprowadza kolejne usprawnienia

Powiat Wołomiński: ambitne inwestycje i nowe inicjatywy

Zarząd Powiatu Wołomińskiego przedstawił szczegółowe plany na rok 2025, podjęto też decyzje o zwiększeniu nakładów finansowych na zadania inwestycyjne oraz zainicjowano nowe projekty [...]
0 komentarzy

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.