Kulinarne inspiracje na świąteczne dni

Gdy pojawią się pierwsze świąteczne dekoracje w galeriach handlowych, zaczynamy zastanawiać się: jakie kupić drzewko w tym roku? Co by tu znowu zaplanować pod choinkę? Co przygotować do jedzenia na święta?

Kończący się rok jest po wielokroć niezwykły, skłaniający do zadumy, dlatego też proponuję w tym jakże wyjątkowym przedświątecznym czasie popuścić wodzę kulinarnej fantazji, doprawionej szczyptą ekstrawagancji i nutą wyrafinowanego  szaleństwa.  Niech  tegoroczna wigilia będzie dostojna, uświęcona, ale i kulinarnie zaskakująca, a święta radosne w gronie najbliższych ozdobione fantastyczną kompozycją smaków i zapachów. – mówi Adam Michalski, wieloletniego szefa kuchni

Poniżej podpowiedzi Adama Michalskiego, mieszkańca Marek, wieloletniego szefa kuchni z ogromnym doświadczeniem.

Przewrotna zmiana farszu

Zacznijmy od kolacji wigilijnej. Kolędy, lampki na choinkach, spotkania w gronie najbliższych i ten aromatyczny gwar w kuchni. Kolacja wigilijna kojarzy nam się z pięknie zastawionym stołem rodzinnym, z pachnącymi tradycją 12 potrawami. Proponuję wzbogacić tradycję o nieco zaskakujące acz równie klasyczne połączenia smakowe.  Na stole wigilijnym nie może zabraknąć karpia przygotowanego na wiele sposobów. Tradycyjnie smażony na oleju możemy przecież podać na kremowym sosie z duszonych grzybów pachnących czosnkiem, ale i kiszonym ogórkiem z nutą kminu rzymskiego. Równie doskonałym, lecz nieco bardziej przewrotnym połączeniem dla smażonego karpia, są duszone na miodzie drylowane wiśnie doprawione szczyptą cynamonu i goździków zaciągnięte odrobiną zacierki (masło z mąką pszenną wymieszane 1:1).

Wigilijne pierogi szykowane tradycyjnie z kapustą kiszoną i grzybami możemy podać omaszczone usmażoną na złoty kolor cebulką pokrojoną w kostkę z kawałkami aromatycznych suszonych pomidorów. Lub też przewrotnie zmienić farsz w pierogach na masę przygotowaną z prażonej białej gryki, płatków migdałowych i drobno krojonych suszonych jabłek. Tradycyjną wigilijną kapustę na oleju rzepakowym lub lnianym możemy wzbogacić płatkami orzechów laskowych lub nawet kawałkami orzechów włoskich.

Nie zapominajmy, że wigilijny wieczór uwielbia zapachy cytrusów, aromaty korzenne kminu, cynamonu, goździków czy imbiru. Barszcz czerwony z buraków ćwikłowych zupełnie inaczej smakuje, gdy jest zakwaszony octem jabłkowym (najlepiej własnej roboty), a dodana skórka limonki bądź cytryny nadaje mu niepowtarzalnego smaku. Zwłaszcza, gdy uszka wypełnimy duszoną zieloną soczewicą z drobno pokrojoną bulwą selera. Kutię czy kluski z makiem możemy ?podkręcić? większą ilością skórki pomarańczy, kandyzowanej żurawiny czy też siekanego imbiru świeżego lub marynowanego.

Sprawmy, by tegoroczna kolacja wigilijna była w naszych rodzinach wspominana aż do samej Wielkanocy, gdy to śniadaniem świątecznym damy kolejny powód do aromatycznych i smacznych wspomnień przy rodzinnym stole.

Kolorowe jak marzenia

A cóż przygotować na świąteczny obiad? Pierwszy i drugi dzień świąt to czas rodziny, odpoczynku, relaksu i wytchnienia, lecz czy dla gospodyni również? Proponuję wcześniej przygotować chociaż z grubsza obiad. Niezależnie czy będzie to pieczona kaczka z jabłkami, duszona gęś z żurawiną czy aromatyczny indyk z chrupiącą skórką, możemy przygotować je już przed świętami. Zwróćmy uwagę, by mięsa nie przepiec i nie wysuszyć zanadto. Nasze rodzinne biesiadowanie nie straci, gdy delikatnie podgrzane porcje obiadowe przepięknie wzbogacone doskonałym aromatycznym sosem zawitają na świątecznym stole, o którym jeszcze długo będą krążyły rodzinne opowieści.

Pamiętajmy że nie wszyscy jedzą mięso. Wegetarianie i veganie na czas świąt nie zmieniają swoich przyzwyczajeń. Zadbajmy, by każdy mógł znaleźć na stole to, co preferuje.

Doskonałym  zakończeniem  świątecznego obiadu na deser, np. zamiast tradycyjnego makowca, będą pierogi z makiem i bakaliami podane na kremowym sosie waniliowym.

Życząc Państwu  wszelkiej  pomyślności w zdrowiu i radości, wierzę głęboko, iż tegoroczne Święta Bożego Narodzenia będą w waszych domach wyjątkowo smaczne i aromatycznie, kolorowe jak marzenia.

Adam Michalski

Materiał pochodzi ze świątecznego wydania biuletynu Marki.pl

Więcej informacji z Powiatu Wołomińskiego

Idź na wybory! Wybierz lepszą przyszłość

Idź na wybory! Wybierz lepszą przyszłość

Wybory samorządowe już 7 kwietnia. Tego dnia wybierzemy naszych przedstawicieli do rad gmin i powiatów. Damy także mandat zaufania radnym województwa oraz wójtom, [...]
0 komentarzy
Nietrzeźwy opiekował się 3-letnim dzieckiem

Nietrzeźwy opiekował się 3-letnim dzieckiem

Ponad 2 promile alkoholu w wydychanym powietrzu miał 39- letni ojciec, który opiekował się swoim 3- letnim synkiem. Policjantów zaalarmował zaniepokojony świadek. Mężczyzna [...]
0 komentarzy
Planowane wyłączenia prądu w Powiecie Wołomińskim, Wyszkowskim, Ostrowskim, Węgrowskim i Sokołowskim

Planowane wyłączenia prądu w Powiecie Wołomińskim

W dniach od 4 do 5 kwietnia planowane są przerwy w dostawie energii elektrycznej na terenie Powiatu Wołomińskiego. Obszar Data rozpoczęcia Data zakończenie [...]
0 komentarzy
Marki - Tutaj się zaczęło

Marki – Tutaj się zaczęło

„Tutaj się zaczęło”, pod takim hasłem 25 maja w Strudze odbędzie się wydarzenie upamiętniającej pierwszy polski rajd samochodowy na terenie Marek.  Miało to [...]
0 komentarzy

Ponad 8,1 tys. inwestycji w Warszawie i okolicach

Ponad 8,1 tys. zrealizowanych inwestycji w Warszawie i okolicznych powiatach oraz ponad 7,5 mld zł dofinansowania z budżetu województwa i funduszy unijnych – tak [...]
0 komentarzy
Zabytki, miejsca pamięci, wymiana źródeł ciepła oraz edukacja zdrowotna w Warszawie i okolicznych powiatach ze wsparciem sejmiku

Zabytki, miejsca pamięci, wymiana źródeł ciepła oraz edukacja zdrowotna w Warszawie i okolicznych powiatach ze wsparciem sejmiku

Są pieniądze na realizację kolejnych czterech programów wsparcia. Tym razem Sejmik Województwa Mazowieckiego pomoże m.in. w ratowaniu zabytków, wymianie źródeł ciepła, rewitalizacji miejsc [...]
0 komentarzy

Święto Skautów Europy w Loretto

Dzień modlitw za Federację Skautingu Europejskiego dla hufców z warszawskiej Pragi i okolic odbył się w Sanktuarium Matki Bożej Loretańskiej w Loretto w powiecie [...]
0 komentarzy
Najlepsze mazowieckie smakołyki wybrane - Laur Marszałka

Najlepsze mazowieckie smakołyki wybrane – Laur Marszałka

Pulpety rybne w galarecie, wiejski zawijaniec mięsny, pieczony sum w galarecie miodowej, wiśniówka z kardamonem – kapituła konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego [...]
0 komentarzy

Mazowsze głosuje!

W niedzielę, 7 kwietnia odbędą się wybory samorządowe. Mieszkańcy wybiorą swoich przedstawicieli do sejmiku województwa, rad gmin, rad powiatów, rad dzielnic m.st. Warszawy, [...]
0 komentarzy
Mamy wiele sukcesów

Przyjmiemy 750 dodatkowych uczniów i nie będziemy mieli kompostowni!

Z Burmistrzem Radzymina, Krzysztofem Chacińskim o rozbudowie szkół, przedszkoli, miejscowym planie zagospodarowania oraz nowych wątkach dotyczących kompostowni rozmawiają Teresa Urbanowska (TU) i Barbara [...]
0 komentarzy

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.