Pewne jest jedno! Polskie mięso zawsze w dobrym towarzystwie

Związek Polskie Mięso rozpoczyna IV edycję ogólnopolskiej kampanii promocyjno-informacyjnej „Marka Polskie Mięso. Polska Smakuje.”

Tegoroczna edycja kampanii pod hasłem “Pewne jest jedno. Polskie Mięso. Zawsze w dobrym towarzystwie” to kontynuacja promocji polskiego mięsa wieprzowego i drobiowego oraz ich przetworów. Jej nadrzędnym celem jest informowanie konsumentów o walorach odżywczych i ważnej roli mięsa w codziennej diecie. Ponadto istnieje silna potrzeba edukacji konsumentów o pochodzeniu mięsa oraz wspierania polskich producentów i hodowców w tym zakresie. Potrzeba poznania pochodzenia produktów spożywczych, w tym mięsa, jest wyraźnie obserwowana wśród polskich konsumentów, którzy nie zawsze potrafią rozpoznać żywność polskiego pochodzenia na półkach sklepowych.

Jak wynika z danych OECD (Organizacji Rozwoju Współpracy Gospodarczej) i FAO (Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa) w roku 2020 na świecie wzrosła konsumpcja mięsa i wyniosła 325 mln t. Spożycie mięsa w UE wyniosło 69,8 kg na osobę. Według tych danych Europejczycy jedzą najwięcej wieprzowiny – 33,5 kg na osobę. Na drugim miejscu znajduje się drób – 24,3 kg na osobę.

Podczas trwania kampanii przedstawimy zalety zdrowotne i wartości odżywcze polskiego mięsa drobiowego i wieprzo wego potwierdzone wynikami najnowszych badań. „W sferze publicznej brakuje merytorycznej dyskusji i opinii ekspertów dotyczącej wpływu spożycia mięsa na zdrowie człowieka. Zbyt mało mówi się też o tym jak, ważna jest jego jakość, jaki wpływ na ekonomię ma zrównoważona hodowla trzody chlewnej i drobiu i jakimi sposobami powinno chronić się środowisko.” – mówi prezes Zarządu Związku Polskie Mięso p. Witold Choiński.

Do udziału w kampanii zaproszeni zostali znani i cenieni eksperci. Prof. dr hab. Agnieszka Wierzbicka, jako ekspert kampanii brała już udział poprzednich edycjach, doskonale porusza się w tematyce trendów i nowości dotyczących polskiego mięsa drobiowego i wieprzowego. Do grona ekspertów dołączyła również dietetyk p. Dorota Osóbka.

Ambasadorami tegorocznej edycji zostało, znane ze swoich kulinarnych dokonań, rodzeństwo Grażyna (Gaja) Kuroń i Jakub Kuroń. Jakub przyznaje, że udział w kampanii jest świetną okazją do wspólnego gotowania i podzielenia się przepisami na dania z polskiej wieprzowiny i drobiu. Obiecał zaprosić do swojej kuchni, by wspólnie z siostrą pokazać jak przygotować tradycyjne polskie dania w nowej, zdrowszej wersji.

W trakcie kampanii poznamy między innymi najnowsze tendencje rynkowe dotyczące sprzedaży mięsa oraz zasady wybierania i kupowania dobrej jakości mięsa. W raporcie „Wieprzowina – Nowa Perspektywa”* naukowcy przekonują, że obecnie wieprzowina, dzięki zmianom jakie zaszły podczas dziesięcioleci doskonalenia świń w kierunku mięsnym, zawiera niewiele tłuszczu, jest mniej kaloryczna i charakteryzuje się wysoką wartością odżywczą.

Z badań wynika, co potwierdza prof. dr hab. Agnieszka Wierzbicka, że prawie 39% Polaków kupuje i spożywa mięso drobiowe, co daje około 27,5 kg tego mięsa rocznie na osobę. Dodatkowo Polska, niezmiennie od 2017 roku utrzymuje pozycję lidera w produkcji drobiarskiej wśród wszystkich krajów UE. 73% całego eksportu produktów drobiarskich trafiło na rynki krajów członkowskich UE.

Dowiemy się również, dlaczego w zrównoważonej diecie nie powinno zabraknąć wieprzowiny i drobiu. „W prawidłowo zbilansowanej diecie jest miejsce dla dobrej jakości mięsa, w tym mięsa wieprzowego i drobiowego, które Polacy bardzo lubią. Ważne jednak jakie to mięso, skąd pochodzi, jaka jest jego jakość i świeżość oraz to, jakim zabiegom kulinarnym zostało poddane przed spożyciem” – mówi dietetyk p. Dorota Osóbka.

Tegoroczne hasło kampanii: „Zawsze w dobrym towarzystwie” nawiązuje zatem do wspólnego gotowania i biesiado- wania w gronie rodziny i przyjaciół, ale również do zbilansowanej diety i odpowiednio dobranych, dobrej jakości produktów na naszym stole.

Cykl spotkań, mających na celu popularyzację polskiego mięsa drobiowego i wieprzowego, rozpoczęła konferencja

„Pewne jest jedno. Polskie Mięso. Zawsze w w dobrym towarzystwie”. W trakcie kampanii planowane są wydarze-nia specjalne, w których swój udział zapowiedzieli wyjątkowi goście. Część z tych spotkań odbędzie się w plenerze. Cała akcja potrwa do 31 lipca 2022 r.

Kampania w całości została sfinansowana z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego oraz Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego.

O Związku Polskie Mięso

Związek Polskie Mięso to organizacja branżowa reprezentująca interesy gospodarcze zrzeszonych w niej podmiotów, działających w branży mięsnej oraz współpracujących z nią w zakresie ich działalności wytwórczej, handlowej i/lub usługowej, w szczególności wobec organów państwowych. Członek European Livestock and Meat Trades Union.

 

Więcej informacji z Powiatu Wołomińskiego

Dni Miasta Kobyłka

Burmistrz Miasta Kobyłka Edyta Zbieć i dyrektor MOK Kobyłka Agnieszka Kacprzak zapraszają na Dni Miasta Kobyłka 2022 Wyjątkowe Dni Miasta Kobyłka, będą obfitowały [...]
0 komentarzy
Utrudnienia na Żołnierskiej i Marsa

Utrudnienia na Żołnierskiej i Marsa

W czwartek, 19 maja, wieczorem zamknięty został przejazd ulicą Żołnierską (dołem) od strony Rembertowa, na odcinku od najazdu na istniejącą estakadę do skrzyżowania [...]
0 komentarzy
Policja poszukuje sprawcę kradzieży

Policja poszukuje sprawcę kradzieży

Policjanci z Komendy Powiatowej Policji w Wołominie pod nadzorem Prokuratury Rejonowej w Wołominie prowadzą czynności w sprawie kradzieży bezprzewodowego klucza udarowego. Zdarzenie miało [...]
0 komentarzy

Kolejna dziupla samochodowa zlikwidowana. Złodzieje zatrzymani podczas demontażu auta.

Policjanci z Wydziału Kryminalnego Komendy Powiatowej Policji w Wołominie wspólnie z funkcjonariuszami północnopraskiej grupy „ Skorpion” przeprowadzili działania samochodowe na terenie powiatu wołomińskiego, [...]
0 komentarzy

78. rocznica zrzutu żołnierzy Cichociemnych na placówkę odbiorczą „ Imbryk”

Kolejne obchody upamiętniające operację „Weller 2”, czyli zrzut żołnierzy Cichociemnych na placówkę odbiorczą „Imbryk” w kołakowskim lesie za nami. Odbyły się pod honorowym [...]
0 komentarzy

Zadał śmiertelne ciosy w głowę i wyszedł do pracy

Wołomińscy kryminalni i funkcjonariusze Komisariatu Policji w Ząbkach na terenie dzielnicy Targówek w Warszawie zatrzymali 43-latka podejrzanego o dokonanie zabójstwa w Ząbkach. Sprawca [...]
0 komentarzy

Wojna w Ukrainie i jej wpływ na gminne inwestycje

Analiza wyników przetargów w gminach nie nastraja pozytywnie. Jak, w dobie inflacji, możliwości inwestycyjne widzą liderzy naszych lokalnych samorządów? Z tym pytaniem zwróciliśmy [...]
0 komentarzy
Strażacka kronika zdarzeń – 9-15 maja

Strażacka kronika zdarzeń – 9-15 maja

Potężny pożar budynków gospodarczych w miejscowości Krawcowizna i pożary poszycia leśnego na terenie naszego powiatu były głównymi przyczynami interwencji strażaków z OSP i [...]
0 komentarzy
Wołomińska część łącznika do trasy S8 otwarta

Wołomińska część łącznika do trasy S8 otwarta

Od 13 maja kierowcy mogą korzystać z fragmentu łącznika położonego na terenie gminy Wołomin – na odcinku od ronda na DW635 w miejscowości [...]
0 komentarzy
Pożar budynków gospodarczych w Krawcowiźnie

Pożar budynków gospodarczych w Krawcowiźnie

9 maja około godziny 11.55 doszło do pożaru budynku gospodarczego w miejscowości Krawcowizna w gminie Strachówka. W wyniku zdarzenia nikt nie został poszkodowany. [...]
0 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.