Ukraińskie kartoplanyky
Przepis z książki O!Ukraina autorstwa Weroniki Marczuk.
Ukraińskie kartoplanyky to odpowiednik polskich kotletów ziemniaczanych nadziewanych mięsem, ale równie popularne są z pieczarkami albo kapustą. Przepisów na to bardzo lubiane i popularne ukraińskie danie jest wiele. Przygotowywane z gotowanych i tłuczonych ziemniaków, ukraińskie kotlety ziemniaczane kartoplanyky często były podawane w prawosławnych klasztorach.
W każdym regionie istnieje danie, bez którego nie można sobie wyobrazić rodzinnego domu. U naszych sąsiadów są to m.in. ukraińskie kartoplanyky.
Ukraińskie kartoplanyky składniki
- 1 kg ziemniaków,
- 1 marchewka,
- 2 jajka,
- 4?5 łyżek mąki,
- 500 g mięsa, najlepiej mieszanego, np. 150 g drobiu, 150 g wątróbki i 200 g wołowiny,
- 1?2 cebule,
- sól, pieprz,
- liść laurowy,
- olej,
- śmietana, masło
Przepis na ukraińskie kartoplanyky
- Mięso gotujemy z marchewką, jedną cebulą i liściem laurowym.
- Wyjmujemy mięso i marchewkę, które mielimy na farsz, resztę wylewamy.
- W osobnym naczyniu gotujemy ziemniaki, które po odlaniu wody tłuczemy i studzimy.
- Dodajemy masło, sól, pieprz, jajka i mieszamy.
- Dosypujemy mąkę i ponownie mieszamy.
- Ziemniaczane ciasto dzielimy na mniejsze kawałki i formujemy z nich kulki, które wałkujemy, albo rozpłaszczamy ręką w koliste placki.
Na środek placuszków nakładamy farsz i szczelnie zamykamy, formując kotleciki.- Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony do przyrumienienia.
Podajemy ze śmietaną i ogórkiem kiszonym.
Wersja light: Farsz mięsny zastępujemy smażoną kapustą. Nie bójmy się eksperymentować z nadzieniem. Farsz może być też grzybowy albo jaki tylko lubimy.
Przepis pochodzi z książki O!Ukraina – albumu prezentującego 30 wielowymiarowych opowieści o Ukrainie przeplatanych taką samą ilością inspirujących przepisów kuchni ukraińskiej autorstwa Weroniki Marczuk
Książka ukazuje się 30 lat po odzyskaniu przez Ukrainę niepodległości. Autorka, która w 2021 roku także obchodzi swoje 30-lecie zamieszkania w Polsce, postanowiła opracować i wydać książkę, która pozwoli poznać Ukrainę wszystkimi zmysłami, a także bardziej ją zrozumieć i wzbudzić wzajemną sympatię. Oprócz przepisów i opowieści w albumie znajdują się rozmowy z osobami z Polski i Ukrainy ? m.in. z Jerzym Hoffmanem, Czesławem Mozilem, Agnieszką Korytkowską, czy Michałem Pirógiem ? które mówią autorce o swoim doświadczeniu Ukrainy.
O!Ukraina
O!Ukraina to wszechstronna i inspirująca opowieść o Ukrainie, ojczyźnie Weroniki Marczuk, która mimo emigracji jest bliska jej sercu, i którą od 30 lat próbuje oswoić Polakom. Różnorodność przepisów, które autorka zna ze swojego ukraińskiego domu, pozwala poprzez smaki zgłębić wiedzę na temat naszego wschodniego sąsiada. Pomimo bliskości kulturowej i geograficznej oba kraje dzieli wiele stereotypów. Dlatego autorce zależy na tym, by je odczarować i budować wzajemne zrozumienie. W tym celu, oprócz przepisów kulinarnych w książce znalazło się 30 historii, które pozwalają spojrzeć na Ukrainę głębiej, niż często się to robi.
Ukraina to wielka przygoda, oferuje ogromną różnorodność, a w wielu przypadkach wciąż została nieodkryta. Od roku 1991, kiedy przyjechałam po raz pierwszy do Polski pytano mnie o Ukrainę i o to jaka jest naprawdę. Poznając coraz bardziej ludzi, samą Polskę, poznawałam mechanizmy które tworzą stereotypy, widziałam różnice i podobieństwa, co nas zbliża a co kompletnie różni. Uczyłam się Polski i cały czas ?tłumaczyłam?. O!Ukraina jest poniekąd efektem tych rozmów i pytań, jakie przez te wszystkie lata odnośnie Ukrainy mi stawiano. ? mówi Weronika Marczuk. Moim pragnieniem jest pokazać moją pierwszą ojczyznę nietypowo: nie pisać wypracowanie, rozważania, nie przekonywać. Tylko dać informację, obrazek i pozostawić. ? dodaje autorka.
30 opowieści o Ukrainie
Niecodzienne opowieści pokazujące różnorodność i bogactwo Ukrainy są przeplatane wypowiedziami rozmówców. W większości znanych osób, którzy są autorytetami w swoich dziedzinach. Ambasador RP Jan Piekło, wybitny trener i piłkarz Mariusz Lewandowski, Czesław Mozil, Michał Piróg, Bianka Zalewska czy Agnieszka Korytkowska. Każda z osób widzi Ukrainę inaczej i dla każdego jest ona ważnym doświadczeniem: Moja Ukraina ma wszystkie smaki. Słonej bryzy nad odeskim morzem o świcie. ? mówi Agnieszka Korytkowska (reżyser, scenarzystka, teatrolog). Wydaje nam się, że Ukraina jest dla nas oczywista, ale gdy poznajemy ją z bliska, okazuje się, że wyobraźnia nas zawodzi. ? dodaje Michał Piróg.
Autentyczne ukraińskie przepisy
Dodatkową atrakcją w książce ? są autentyczne przepisy oprawione ?smacznymi? zdjęciami. Wśród przepisów, jakie można znaleźć w książce znajdują się zarówno potrawy wegetariańskie, mięsne, okolicznościowe, jak i takie, które można serwować na co dzień. Warto spróbować, jak smakują kartoplanyky ? zrazy po ukraińsku z nadzieniem z grzybów lub kapusty, placki z kabaczków, kiszone pomidory, fuczki, czyli placuszki z kapusty kiszonej czy tradycyjny barszcz ukraiński. W książce nie brakuje także potraw podawanych przy okazji Świąt Bożego Narodzenia i są tu m.in.: dwa przepisy na karpia ? jeden pieczony, autorstwa Weroniki Marczuk, a drugi duszony z warzywami, mamy Weroniki, Niny.
Ten przewodnik pozwala poznać i zrozumieć Ukrainę. Tak mi się marzy, by Ukraina stała się ulubionym sąsiadem, tak jak Polska jest dla Ukrainy. Żeby moi rodacy czuli zainteresowanie i szacunek nie tylko ze względu na swoją pracę, lecz wspaniałą kulturę czy osiągnięcia, których nie brakuje. Byśmy się wymieniali jak równy z równym poglądami, tradycjami i się łączyli w nowe, europejskie społeczeństwo bez obrażania się na przeszłość czy niepowodzenia. Wydaje mi się, że ta książka jest w stanie ten proces przyspieszyć i dać mnóstwo wrażeń. Tego życzę z całego serca moim czytelnikom. ? mówi Weronika Marczuk.
Pojawienie się tej publikacji właśnie teraz, gdy trwają obchody 30-lecia uznania przez Polskę w dniu 2.12.91 jako pierwszej na świecie państwowości Ukrainy ? wydaje się być wyjątkowo trafione. W naszym kraju przebywa ok. 2 mln Ukraińców, zrozumienie których może być kluczem do wspólnego rozwoju. Odkrywanie Ukrainy, która zmierza dużymi krokami do Unii Europejskiej z kolei ? może być atrakcyjne i przyjemne dla każdego czytelnika.
***
O!Ukraina, Weronika Marczuk
Premierę 25 listopada 2021
Więcej kulinariów
![Pokaz kulinarny Tomasza Jakubika - projekt BLISKO](https://www.zyciepw.pl/wp-content/uploads/2023/10/383095640_837276441428216_1424110669228236025_n.jpg)
Pokaz kulinarny Tomasza Jakubika – projekt BLISKO
![Biegaj i odżywiaj się zdrowo bez tracenia czasu na gotowanie](https://www.zyciepw.pl/wp-content/uploads/2023/09/catering-dietetyczny-dietific-2-6514c17c1f909.jpg)
Biegaj i odżywiaj się zdrowo bez tracenia czasu na gotowanie
![](https://www.zyciepw.pl/wp-content/uploads/2023/09/jakubiak_ok.jpg)
Pokaz kulinarny – Tomasz Jakubiak
![](https://www.zyciepw.pl/wp-content/uploads/2023/09/6-45-e1694087059604.jpg)
Tłuszcz – smacznego
![Dlaczego warto gotować na parze?](https://www.zyciepw.pl/wp-content/uploads/2022/07/Garnek-KINGHOFF-KH-3315-18-cm-front.jpg)
Dlaczego warto gotować na parze?
![mają greckie mity z dietą śródziemnomorską](https://www.zyciepw.pl/wp-content/uploads/2022/05/Siga-siga-452x440-1.png)
Co wspólnego mają greckie mity z dietą śródziemnomorską?
![Domówka u Kuroniów](https://www.zyciepw.pl/wp-content/uploads/2022/03/AB1_1125-blog-limit-789L180.jpg)
Nigdzie nie spotka Was gościnność taka, jak u Polaka ? ?Domówka u Kuroniów? ? czyli jak połączyć warsztaty kulinarne z pomaganiem
![Diamenty w kuchni](https://www.zyciepw.pl/wp-content/uploads/2022/02/Kohersen-BLACK-CUBE-wok-blog-limit-789L180.jpg)
Diamenty w kuchni ? w trosce o zdrowie i środowisko
![Kohersen Black Cube](https://www.zyciepw.pl/wp-content/uploads/2022/01/2-52-e1643300561332.jpg)
Wygraj naczynia Kohersen Black Cube
![](https://www.zyciepw.pl/wp-content/uploads/2022/01/FFS016X-Lifestyle-14-blog-limit-789L180-e1643280953649.jpg)
Dlaczego warto pakować próżniowo żywność?
![](https://www.zyciepw.pl/wp-content/uploads/2022/01/Zwiazek-Polskie-Mieso_1-scaled-e1642707331616.jpg)
Pewne jest jedno! Polskie mięso zawsze w dobrym towarzystwie
![](https://www.zyciepw.pl/wp-content/uploads/2022/01/1-blog-limit-789L180.jpg)
ONCOdekalog, czyli profilaktyka nowotworowa od kuchni
![](https://www.zyciepw.pl/wp-content/uploads/2021/12/333-blog-limit-789L180.jpg)
Ciasto piaskowe najlepsze
![Ukrainskie-kartoplanyky](https://www.zyciepw.pl/wp-content/uploads/2021/12/ZDJ-DANIA-GOTOWEGO-zrazy-po-ukrainsku-blog-limit-789L180-e1638565032673.jpg)
Ukraińskie kartoplanyky
![](https://www.zyciepw.pl/wp-content/uploads/2021/10/13_FoodSaver_MultiUseFoodPreservationSystem_VS3180_MarinateMode_StainlessSteel_Kitchen_Beauty-blog-limit-789L180.jpg)