Ukraińskie kartoplanyky

Ukrainskie-kartoplanyky

Ukraińskie kartoplanyky

Przepis z książki O!Ukraina autorstwa Weroniki Marczuk.

Ukraińskie kartoplanyky to odpowiednik polskich kotletów ziemniaczanych nadziewanych mięsem, ale równie popularne są z pieczarkami albo kapustą. Przepisów na to bardzo lubiane i popularne ukraińskie danie jest wiele. Przygotowywane z gotowanych i tłuczonych ziemniaków, ukraińskie  kotlety ziemniaczane kartoplanyky często były podawane w prawosławnych klasztorach.

W każdym regionie istnieje danie, bez którego nie można sobie wyobrazić rodzinnego domu.  U naszych sąsiadów są to m.in.  ukraińskie kartoplanyky.

Ukraińskie kartoplanyky składniki

  • 1 kg ziemniaków,
  • 1 marchewka,
  • 2 jajka,
  • 4?5 łyżek mąki,
  • 500 g mięsa, najlepiej mieszanego, np. 150 g drobiu, 150 g wątróbki i 200 g wołowiny,
  • 1?2 cebule,
  • sól, pieprz,
  • liść laurowy,
  • olej,
  • śmietana, masło

Przepis na ukraińskie kartoplanyky

  • Mięso gotujemy z marchewką, jedną cebulą i liściem laurowym.
  • Wyjmujemy mięso i marchewkę, które mielimy na farsz, resztę wylewamy.
  • W osobnym naczyniu gotujemy ziemniaki, które po odlaniu wody tłuczemy i studzimy.
  • Dodajemy masło, sól, pieprz, jajka i mieszamy.
  • Dosypujemy mąkę i ponownie mieszamy.
  • Ziemniaczane ciasto dzielimy na mniejsze kawałki i formujemy z nich kulki, które wałkujemy, albo rozpłaszczamy ręką w koliste placki.

  • Na środek placuszków nakładamy farsz i szczelnie zamykamy, formując kotleciki.
  • Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony do przyrumienienia.

  • Podajemy ze śmietaną i ogórkiem kiszonym.

Wersja light: Farsz mięsny zastępujemy smażoną kapustą. Nie bójmy się eksperymentować z nadzieniem. Farsz może być też grzybowy albo jaki tylko lubimy.

Przepis pochodzi z książki  O!Ukraina – albumu prezentującego 30 wielowymiarowych opowieści o Ukrainie przeplatanych taką samą ilością inspirujących przepisów kuchni ukraińskiej autorstwa Weroniki Marczuk

Książka ukazuje się 30 lat po odzyskaniu przez Ukrainę niepodległości. Autorka, która w 2021 roku także obchodzi swoje   30-lecie zamieszkania w Polsce, postanowiła opracować i wydać książkę, która pozwoli poznać Ukrainę wszystkimi zmysłami, a także bardziej ją zrozumieć i wzbudzić wzajemną sympatię. Oprócz przepisów i opowieści w albumie znajdują się rozmowy z osobami z Polski i Ukrainy ? m.in. z Jerzym Hoffmanem, Czesławem Mozilem, Agnieszką Korytkowską, czy Michałem Pirógiem ? które mówią autorce o swoim doświadczeniu Ukrainy.

O!Ukraina

O!Ukraina to wszechstronna i inspirująca opowieść o Ukrainie, ojczyźnie Weroniki Marczuk, która mimo emigracji jest bliska jej sercu, i którą od 30 lat próbuje oswoić Polakom. Różnorodność przepisów, które autorka zna ze swojego ukraińskiego domu, pozwala poprzez smaki zgłębić wiedzę na temat naszego wschodniego sąsiada. Pomimo bliskości kulturowej i geograficznej oba kraje dzieli wiele stereotypów. Dlatego autorce zależy na tym, by je odczarować i budować wzajemne zrozumienie. W tym celu, oprócz przepisów kulinarnych w książce znalazło się 30 historii, które pozwalają spojrzeć na Ukrainę głębiej, niż często się to robi.

Ukraina to wielka przygoda, oferuje ogromną różnorodność, a w wielu  przypadkach wciąż została nieodkryta. Od roku 1991, kiedy przyjechałam po raz pierwszy do Polski pytano mnie o Ukrainę i o to jaka jest naprawdę. Poznając coraz bardziej ludzi, samą Polskę, poznawałam mechanizmy które tworzą stereotypy, widziałam różnice i podobieństwa, co nas zbliża a co kompletnie różni. Uczyłam się Polski i cały czas ?tłumaczyłam?. O!Ukraina jest poniekąd efektem tych rozmów i pytań, jakie przez te wszystkie lata odnośnie Ukrainy mi stawiano. ? mówi Weronika Marczuk. Moim pragnieniem jest pokazać moją pierwszą ojczyznę nietypowo: nie pisać wypracowanie, rozważania, nie przekonywać. Tylko dać informację, obrazek i pozostawić. ? dodaje autorka.

30 opowieści o Ukrainie

Niecodzienne opowieści pokazujące różnorodność i bogactwo Ukrainy są przeplatane wypowiedziami rozmówców. W większości znanych osób, którzy są autorytetami w swoich dziedzinach. Ambasador RP Jan Piekło, wybitny trener i piłkarz Mariusz Lewandowski, Czesław Mozil, Michał Piróg, Bianka Zalewska czy Agnieszka Korytkowska. Każda z osób widzi Ukrainę inaczej i dla każdego jest ona ważnym doświadczeniem: Moja Ukraina ma wszystkie smaki. Słonej bryzy nad odeskim morzem o świcie. ? mówi Agnieszka Korytkowska (reżyser, scenarzystka, teatrolog). Wydaje nam się, że Ukraina jest dla nas oczywista, ale gdy poznajemy ją z bliska, okazuje się, że wyobraźnia nas zawodzi. ? dodaje Michał Piróg.

Autentyczne ukraińskie przepisy

Dodatkową atrakcją w książce ? są autentyczne przepisy oprawione ?smacznymi? zdjęciami. Wśród przepisów, jakie można znaleźć w książce znajdują się zarówno potrawy wegetariańskie, mięsne, okolicznościowe, jak i takie, które można serwować na co dzień. Warto spróbować, jak smakują kartoplanyky ? zrazy po ukraińsku z nadzieniem z grzybów lub kapusty, placki z kabaczków, kiszone pomidory, fuczki, czyli placuszki z kapusty kiszonej czy tradycyjny barszcz ukraiński. W książce nie brakuje także potraw podawanych przy okazji Świąt Bożego Narodzenia i są tu m.in.: dwa przepisy na karpia ? jeden pieczony, autorstwa Weroniki Marczuk, a drugi  duszony z warzywami, mamy Weroniki, Niny.

Ten przewodnik pozwala poznać i zrozumieć Ukrainę. Tak mi się marzy, by Ukraina stała się ulubionym sąsiadem, tak jak Polska jest dla Ukrainy. Żeby moi rodacy czuli zainteresowanie i szacunek nie tylko ze względu na swoją pracę, lecz wspaniałą kulturę czy osiągnięcia, których nie brakuje. Byśmy się wymieniali jak równy z równym poglądami, tradycjami i się łączyli w nowe, europejskie społeczeństwo bez obrażania się na przeszłość czy niepowodzenia. Wydaje mi się, że ta książka jest w stanie ten proces przyspieszyć i dać mnóstwo wrażeń. Tego życzę z całego serca moim czytelnikom. ? mówi Weronika Marczuk.

Pojawienie się tej publikacji właśnie teraz, gdy trwają obchody 30-lecia uznania przez Polskę w dniu 2.12.91 jako pierwszej na świecie państwowości Ukrainy ? wydaje się być wyjątkowo trafione. W naszym kraju przebywa ok. 2 mln Ukraińców, zrozumienie których może być  kluczem do wspólnego rozwoju. Odkrywanie Ukrainy, która zmierza dużymi krokami do Unii Europejskiej z kolei ? może być atrakcyjne i przyjemne dla każdego czytelnika.

***

O!Ukraina, Weronika Marczuk
Premierę 25 listopada 2021

Więcej kulinariów

Dlaczego warto gotować na parze?

Dlaczego warto gotować na parze?

Gotowanie na parze niesie ze sobą wiele korzyści, które dotyczą zarówno właściwości zdrowotnych, jak i smaku oraz wyglądu potraw. Podczas gotowania na parze [...]
0 komentarzy
mają greckie mity z dietą śródziemnomorską

Co wspólnego mają greckie mity z dietą śródziemnomorską?

Jaka jest historia najpopularniejszego modelu żywieniowego na świecie i co tak naprawdę się na niego składa? Czym jest helleński slow life i dlaczego [...]
0 komentarzy
Domówka u Kuroniów

Nigdzie nie spotka Was gościnność taka, jak u Polaka ? ?Domówka u Kuroniów? ? czyli jak połączyć warsztaty kulinarne z pomaganiem

Związek Polskie Mięso organizuje kolejną odsłonę kampanii promocyjno-informacyjnej ?Marka Polskie Mięso. Polska Smakuje?. Jej tegoroczne hasło brzmi: ?Pewne jest jedno. Polskie mięso. Zawsze [...]
0 komentarzy
Diamenty w kuchni

Diamenty w kuchni ? w trosce o zdrowie i środowisko

Gotowanie to nie tylko codzienny, uciążliwy obowiązek. Zdrowie to nie tylko kwestia diety. Ekologia to nie tylko kwestia nawyków. Z pomocą przychodzą nowe [...]
0 komentarzy
Kohersen Black Cube

Wygraj naczynia Kohersen Black Cube

Linia Kohersen Black Cube to naczynia, które doskonale wpiszą się zarówno w nowoczesny styl minimalistycznych wnętrz, jak i w tradycyjnie urządzone kuchnie. Dzięki [...]
0 komentarzy

Dlaczego warto pakować próżniowo żywność?

Pakowanie próżniowe polega na usunięciu powietrza z pojemnika lub woreczka i szczelnym zamknięciu produktów. Dzięki temu zatrzymany zostaje proces utleniania, a do próżniowo [...]
Jeden komentarz

Pewne jest jedno! Polskie mięso zawsze w dobrym towarzystwie

Związek Polskie Mięso rozpoczyna IV edycję ogólnopolskiej kampanii promocyjno-informacyjnej ?Marka Polskie Mięso. Polska Smakuje.? Tegoroczna edycja kampanii pod hasłem ?Pewne jest jedno. Polskie [...]
0 komentarzy

ONCOdekalog, czyli profilaktyka nowotworowa od kuchni

ONCOdekalog to pierwsza książka kucharska dedykowana profilaktyce onkologicznej. Celem projektu, który powstał dzięki współpracy fundacji Zostaw Swój Ślad oraz firmy Ardigen jest zwiększenie [...]
0 komentarzy

Ciasto piaskowe najlepsze

Ciasto piaskowe najlepsze Prosty przepis na piaskowiec jak u babci. Ciasto piaskowe najlepsze jakie możesz przygotować na weekend do popołudniowej kawy lub herbaty.  [...]
3 komentarze
Ukrainskie-kartoplanyky

Ukraińskie kartoplanyky

Ukraińskie kartoplanyky Przepis z książki O!Ukraina autorstwa Weroniki Marczuk. Ukraińskie kartoplanyky to odpowiednik polskich kotletów ziemniaczanych nadziewanych mięsem, ale równie popularne są z [...]
0 komentarzy

Wszystkie zalety pakowania próżniowego

Pakowanie próżniowe to nie tylko możliwość łatwego zapakowania potraw do gotowania sous vide. Dzięki odprowadzeniu powietrza z worka produkty można przechowywać do 5x [...]
0 komentarzy
Dieta pudełkowa - jakie są jej zalety

Dieta pudełkowa – jakie są jej zalety?

Chcesz się zdrowo odżywiać? Wybierz dietę pudełkową z dostawą do domu! W natłoku codziennych obowiązków ciężko znaleźć czas na samodzielne komponowanie zdrowych, pełnowartościowych [...]
0 komentarzy
Czy warto spróbować cateringu dietetycznego

Czy warto spróbować cateringu dietetycznego?

Jedzenie na mieście lub zamawianie gotowych dań z restauracji, często nie jest najzdrowszym wyborem. Domowe przygotowywanie posiłków wymaga czasu i chęci. Nie daje też [...]
0 komentarzy

Kawa gotowa do spożycia jako najszybciej rozwijający się segment

Kawowe trendy zawsze do pewnego stopnia odzwierciedlały styl życia ludzi i panującą modę. Nikogo, kto zdaje sobie sprawę z tego faktu nie zdziwi, [...]
0 komentarzy
chlebków z patelni

Mąka i woda – od najprostszych chlebków z patelni i wypieków w 15 minut do wyrafinowanego pieczywa

Sabina Francuz pokazuje, jak przejść drogę od najprostszych chlebków z patelni i wypieków w 15 minut do wyrafinowanego pieczywa. Opracowując przepisy do książki, [...]
0 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.