Ukraińskie kartoplanyky

Ukrainskie-kartoplanyky

Ukraińskie kartoplanyky

Przepis z książki O!Ukraina autorstwa Weroniki Marczuk.

Ukraińskie kartoplanyky to odpowiednik polskich kotletów ziemniaczanych nadziewanych mięsem, ale równie popularne są z pieczarkami albo kapustą. Przepisów na to bardzo lubiane i popularne ukraińskie danie jest wiele. Przygotowywane z gotowanych i tłuczonych ziemniaków, ukraińskie  kotlety ziemniaczane kartoplanyky często były podawane w prawosławnych klasztorach.

W każdym regionie istnieje danie, bez którego nie można sobie wyobrazić rodzinnego domu.  U naszych sąsiadów są to m.in.  ukraińskie kartoplanyky.

Ukraińskie kartoplanyky składniki

  • 1 kg ziemniaków,
  • 1 marchewka,
  • 2 jajka,
  • 4?5 łyżek mąki,
  • 500 g mięsa, najlepiej mieszanego, np. 150 g drobiu, 150 g wątróbki i 200 g wołowiny,
  • 1?2 cebule,
  • sól, pieprz,
  • liść laurowy,
  • olej,
  • śmietana, masło

Przepis na ukraińskie kartoplanyky

  • Mięso gotujemy z marchewką, jedną cebulą i liściem laurowym.
  • Wyjmujemy mięso i marchewkę, które mielimy na farsz, resztę wylewamy.
  • W osobnym naczyniu gotujemy ziemniaki, które po odlaniu wody tłuczemy i studzimy.
  • Dodajemy masło, sól, pieprz, jajka i mieszamy.
  • Dosypujemy mąkę i ponownie mieszamy.
  • Ziemniaczane ciasto dzielimy na mniejsze kawałki i formujemy z nich kulki, które wałkujemy, albo rozpłaszczamy ręką w koliste placki.

  • Na środek placuszków nakładamy farsz i szczelnie zamykamy, formując kotleciki.
  • Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony do przyrumienienia.

  • Podajemy ze śmietaną i ogórkiem kiszonym.

Wersja light: Farsz mięsny zastępujemy smażoną kapustą. Nie bójmy się eksperymentować z nadzieniem. Farsz może być też grzybowy albo jaki tylko lubimy.

Przepis pochodzi z książki  O!Ukraina – albumu prezentującego 30 wielowymiarowych opowieści o Ukrainie przeplatanych taką samą ilością inspirujących przepisów kuchni ukraińskiej autorstwa Weroniki Marczuk

Książka ukazuje się 30 lat po odzyskaniu przez Ukrainę niepodległości. Autorka, która w 2021 roku także obchodzi swoje   30-lecie zamieszkania w Polsce, postanowiła opracować i wydać książkę, która pozwoli poznać Ukrainę wszystkimi zmysłami, a także bardziej ją zrozumieć i wzbudzić wzajemną sympatię. Oprócz przepisów i opowieści w albumie znajdują się rozmowy z osobami z Polski i Ukrainy ? m.in. z Jerzym Hoffmanem, Czesławem Mozilem, Agnieszką Korytkowską, czy Michałem Pirógiem ? które mówią autorce o swoim doświadczeniu Ukrainy.

O!Ukraina

O!Ukraina to wszechstronna i inspirująca opowieść o Ukrainie, ojczyźnie Weroniki Marczuk, która mimo emigracji jest bliska jej sercu, i którą od 30 lat próbuje oswoić Polakom. Różnorodność przepisów, które autorka zna ze swojego ukraińskiego domu, pozwala poprzez smaki zgłębić wiedzę na temat naszego wschodniego sąsiada. Pomimo bliskości kulturowej i geograficznej oba kraje dzieli wiele stereotypów. Dlatego autorce zależy na tym, by je odczarować i budować wzajemne zrozumienie. W tym celu, oprócz przepisów kulinarnych w książce znalazło się 30 historii, które pozwalają spojrzeć na Ukrainę głębiej, niż często się to robi.

Ukraina to wielka przygoda, oferuje ogromną różnorodność, a w wielu  przypadkach wciąż została nieodkryta. Od roku 1991, kiedy przyjechałam po raz pierwszy do Polski pytano mnie o Ukrainę i o to jaka jest naprawdę. Poznając coraz bardziej ludzi, samą Polskę, poznawałam mechanizmy które tworzą stereotypy, widziałam różnice i podobieństwa, co nas zbliża a co kompletnie różni. Uczyłam się Polski i cały czas ?tłumaczyłam?. O!Ukraina jest poniekąd efektem tych rozmów i pytań, jakie przez te wszystkie lata odnośnie Ukrainy mi stawiano. ? mówi Weronika Marczuk. Moim pragnieniem jest pokazać moją pierwszą ojczyznę nietypowo: nie pisać wypracowanie, rozważania, nie przekonywać. Tylko dać informację, obrazek i pozostawić. ? dodaje autorka.

30 opowieści o Ukrainie

Niecodzienne opowieści pokazujące różnorodność i bogactwo Ukrainy są przeplatane wypowiedziami rozmówców. W większości znanych osób, którzy są autorytetami w swoich dziedzinach. Ambasador RP Jan Piekło, wybitny trener i piłkarz Mariusz Lewandowski, Czesław Mozil, Michał Piróg, Bianka Zalewska czy Agnieszka Korytkowska. Każda z osób widzi Ukrainę inaczej i dla każdego jest ona ważnym doświadczeniem: Moja Ukraina ma wszystkie smaki. Słonej bryzy nad odeskim morzem o świcie. ? mówi Agnieszka Korytkowska (reżyser, scenarzystka, teatrolog). Wydaje nam się, że Ukraina jest dla nas oczywista, ale gdy poznajemy ją z bliska, okazuje się, że wyobraźnia nas zawodzi. ? dodaje Michał Piróg.

Autentyczne ukraińskie przepisy

Dodatkową atrakcją w książce ? są autentyczne przepisy oprawione ?smacznymi? zdjęciami. Wśród przepisów, jakie można znaleźć w książce znajdują się zarówno potrawy wegetariańskie, mięsne, okolicznościowe, jak i takie, które można serwować na co dzień. Warto spróbować, jak smakują kartoplanyky ? zrazy po ukraińsku z nadzieniem z grzybów lub kapusty, placki z kabaczków, kiszone pomidory, fuczki, czyli placuszki z kapusty kiszonej czy tradycyjny barszcz ukraiński. W książce nie brakuje także potraw podawanych przy okazji Świąt Bożego Narodzenia i są tu m.in.: dwa przepisy na karpia ? jeden pieczony, autorstwa Weroniki Marczuk, a drugi  duszony z warzywami, mamy Weroniki, Niny.

Ten przewodnik pozwala poznać i zrozumieć Ukrainę. Tak mi się marzy, by Ukraina stała się ulubionym sąsiadem, tak jak Polska jest dla Ukrainy. Żeby moi rodacy czuli zainteresowanie i szacunek nie tylko ze względu na swoją pracę, lecz wspaniałą kulturę czy osiągnięcia, których nie brakuje. Byśmy się wymieniali jak równy z równym poglądami, tradycjami i się łączyli w nowe, europejskie społeczeństwo bez obrażania się na przeszłość czy niepowodzenia. Wydaje mi się, że ta książka jest w stanie ten proces przyspieszyć i dać mnóstwo wrażeń. Tego życzę z całego serca moim czytelnikom. ? mówi Weronika Marczuk.

Pojawienie się tej publikacji właśnie teraz, gdy trwają obchody 30-lecia uznania przez Polskę w dniu 2.12.91 jako pierwszej na świecie państwowości Ukrainy ? wydaje się być wyjątkowo trafione. W naszym kraju przebywa ok. 2 mln Ukraińców, zrozumienie których może być  kluczem do wspólnego rozwoju. Odkrywanie Ukrainy, która zmierza dużymi krokami do Unii Europejskiej z kolei ? może być atrakcyjne i przyjemne dla każdego czytelnika.

***

O!Ukraina, Weronika Marczuk
Premierę 25 listopada 2021

Więcej kulinariów

Pokaz kulinarny Tomasza Jakubika - projekt BLISKO

Pokaz kulinarny Tomasza Jakubika – projekt BLISKO

Za nami kolejne spotkanie, które odbyło się w ramach projektu „BLISKO ludzi, smaków i kultury”. Gościem Miejskiej Biblioteki w Wołominie był Tomasz Jakubiak [...]
0 komentarzy
Biegaj i odżywiaj się zdrowo bez tracenia czasu na gotowanie

Biegaj i odżywiaj się zdrowo bez tracenia czasu na gotowanie

Bieganie jest moją pasją od dawna. Mam już za sobą kilka amatorskich startów w półmaratonach, a aktualnie przygotowuję się do maratonu. Żeby utrzymać [...]
0 komentarzy

Pokaz kulinarny – Tomasz Jakubiak

„Żyj zdrowo i kolorowo” – z tym hasłem miejska biblioteka zaprasza na pokaz kulinarny, którego szefem będzie Tomasz Jakubiak. Podczas pokazu będzie można [...]
0 komentarzy

Tłuszcz – smacznego

Pyzy, pierogi, kartacze, pajdy ze smalcem, a może zapiekanki lub ciasto – takie i nie tylko dania czekały na mieszkańców na stoiskach przygotowanych [...]
0 komentarzy
Dlaczego warto gotować na parze?

Dlaczego warto gotować na parze?

Gotowanie na parze niesie ze sobą wiele korzyści, które dotyczą zarówno właściwości zdrowotnych, jak i smaku oraz wyglądu potraw. Podczas gotowania na parze [...]
0 komentarzy
mają greckie mity z dietą śródziemnomorską

Co wspólnego mają greckie mity z dietą śródziemnomorską?

Jaka jest historia najpopularniejszego modelu żywieniowego na świecie i co tak naprawdę się na niego składa? Czym jest helleński slow life i dlaczego [...]
0 komentarzy
Domówka u Kuroniów

Nigdzie nie spotka Was gościnność taka, jak u Polaka ? ?Domówka u Kuroniów? ? czyli jak połączyć warsztaty kulinarne z pomaganiem

Związek Polskie Mięso organizuje kolejną odsłonę kampanii promocyjno-informacyjnej ?Marka Polskie Mięso. Polska Smakuje?. Jej tegoroczne hasło brzmi: ?Pewne jest jedno. Polskie mięso. Zawsze [...]
0 komentarzy
Diamenty w kuchni

Diamenty w kuchni ? w trosce o zdrowie i środowisko

Gotowanie to nie tylko codzienny, uciążliwy obowiązek. Zdrowie to nie tylko kwestia diety. Ekologia to nie tylko kwestia nawyków. Z pomocą przychodzą nowe [...]
0 komentarzy
Kohersen Black Cube

Wygraj naczynia Kohersen Black Cube

Linia Kohersen Black Cube to naczynia, które doskonale wpiszą się zarówno w nowoczesny styl minimalistycznych wnętrz, jak i w tradycyjnie urządzone kuchnie. Dzięki [...]
0 komentarzy

Dlaczego warto pakować próżniowo żywność?

Pakowanie próżniowe polega na usunięciu powietrza z pojemnika lub woreczka i szczelnym zamknięciu produktów. Dzięki temu zatrzymany zostaje proces utleniania, a do próżniowo [...]
Jeden komentarz

Pewne jest jedno! Polskie mięso zawsze w dobrym towarzystwie

Związek Polskie Mięso rozpoczyna IV edycję ogólnopolskiej kampanii promocyjno-informacyjnej ?Marka Polskie Mięso. Polska Smakuje.? Tegoroczna edycja kampanii pod hasłem ?Pewne jest jedno. Polskie [...]
0 komentarzy

ONCOdekalog, czyli profilaktyka nowotworowa od kuchni

ONCOdekalog to pierwsza książka kucharska dedykowana profilaktyce onkologicznej. Celem projektu, który powstał dzięki współpracy fundacji Zostaw Swój Ślad oraz firmy Ardigen jest zwiększenie [...]
0 komentarzy

Ciasto piaskowe najlepsze

Ciasto piaskowe najlepsze Prosty przepis na piaskowiec jak u babci. Ciasto piaskowe najlepsze jakie możesz przygotować na weekend do popołudniowej kawy lub herbaty.  [...]
3 komentarze
Ukrainskie-kartoplanyky

Ukraińskie kartoplanyky

Ukraińskie kartoplanyky Przepis z książki O!Ukraina autorstwa Weroniki Marczuk. Ukraińskie kartoplanyky to odpowiednik polskich kotletów ziemniaczanych nadziewanych mięsem, ale równie popularne są z [...]
0 komentarzy

Wszystkie zalety pakowania próżniowego

Pakowanie próżniowe to nie tylko możliwość łatwego zapakowania potraw do gotowania sous vide. Dzięki odprowadzeniu powietrza z worka produkty można przechowywać do 5x [...]
0 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.