Ukraińskie kartoplanyky

Ukrainskie-kartoplanyky

Ukraińskie kartoplanyky

Przepis z książki O!Ukraina autorstwa Weroniki Marczuk.

Ukraińskie kartoplanyky to odpowiednik polskich kotletów ziemniaczanych nadziewanych mięsem, ale równie popularne są z pieczarkami albo kapustą. Przepisów na to bardzo lubiane i popularne ukraińskie danie jest wiele. Przygotowywane z gotowanych i tłuczonych ziemniaków, ukraińskie  kotlety ziemniaczane kartoplanyky często były podawane w prawosławnych klasztorach.

W każdym regionie istnieje danie, bez którego nie można sobie wyobrazić rodzinnego domu.  U naszych sąsiadów są to m.in.  ukraińskie kartoplanyky.

Ukraińskie kartoplanyky składniki

  • 1 kg ziemniaków,
  • 1 marchewka,
  • 2 jajka,
  • 4–5 łyżek mąki,
  • 500 g mięsa, najlepiej mieszanego, np. 150 g drobiu, 150 g wątróbki i 200 g wołowiny,
  • 1–2 cebule,
  • sól, pieprz,
  • liść laurowy,
  • olej,
  • śmietana, masło

Przepis na ukraińskie kartoplanyky

  • Mięso gotujemy z marchewką, jedną cebulą i liściem laurowym.
  • Wyjmujemy mięso i marchewkę, które mielimy na farsz, resztę wylewamy.
  • W osobnym naczyniu gotujemy ziemniaki, które po odlaniu wody tłuczemy i studzimy.
  • Dodajemy masło, sól, pieprz, jajka i mieszamy.
  • Dosypujemy mąkę i ponownie mieszamy.
  • Ziemniaczane ciasto dzielimy na mniejsze kawałki i formujemy z nich kulki, które wałkujemy, albo rozpłaszczamy ręką w koliste placki.

  • Na środek placuszków nakładamy farsz i szczelnie zamykamy, formując kotleciki.
  • Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony do przyrumienienia.

  • Podajemy ze śmietaną i ogórkiem kiszonym.

Wersja light: Farsz mięsny zastępujemy smażoną kapustą. Nie bójmy się eksperymentować z nadzieniem. Farsz może być też grzybowy albo jaki tylko lubimy.

Przepis pochodzi z książki  O!Ukraina – albumu prezentującego 30 wielowymiarowych opowieści o Ukrainie przeplatanych taką samą ilością inspirujących przepisów kuchni ukraińskiej autorstwa Weroniki Marczuk

Książka ukazuje się 30 lat po odzyskaniu przez Ukrainę niepodległości. Autorka, która w 2021 roku także obchodzi swoje   30-lecie zamieszkania w Polsce, postanowiła opracować i wydać książkę, która pozwoli poznać Ukrainę wszystkimi zmysłami, a także bardziej ją zrozumieć i wzbudzić wzajemną sympatię. Oprócz przepisów i opowieści w albumie znajdują się rozmowy z osobami z Polski i Ukrainy – m.in. z Jerzym Hoffmanem, Czesławem Mozilem, Agnieszką Korytkowską, czy Michałem Pirógiem – które mówią autorce o swoim doświadczeniu Ukrainy.

O!Ukraina

O!Ukraina to wszechstronna i inspirująca opowieść o Ukrainie, ojczyźnie Weroniki Marczuk, która mimo emigracji jest bliska jej sercu, i którą od 30 lat próbuje oswoić Polakom. Różnorodność przepisów, które autorka zna ze swojego ukraińskiego domu, pozwala poprzez smaki zgłębić wiedzę na temat naszego wschodniego sąsiada. Pomimo bliskości kulturowej i geograficznej oba kraje dzieli wiele stereotypów. Dlatego autorce zależy na tym, by je odczarować i budować wzajemne zrozumienie. W tym celu, oprócz przepisów kulinarnych w książce znalazło się 30 historii, które pozwalają spojrzeć na Ukrainę głębiej, niż często się to robi.

Ukraina to wielka przygoda, oferuje ogromną różnorodność, a w wielu  przypadkach wciąż została nieodkryta. Od roku 1991, kiedy przyjechałam po raz pierwszy do Polski pytano mnie o Ukrainę i o to jaka jest naprawdę. Poznając coraz bardziej ludzi, samą Polskę, poznawałam mechanizmy które tworzą stereotypy, widziałam różnice i podobieństwa, co nas zbliża a co kompletnie różni. Uczyłam się Polski i cały czas „tłumaczyłam”. O!Ukraina jest poniekąd efektem tych rozmów i pytań, jakie przez te wszystkie lata odnośnie Ukrainy mi stawiano. – mówi Weronika Marczuk. Moim pragnieniem jest pokazać moją pierwszą ojczyznę nietypowo: nie pisać wypracowanie, rozważania, nie przekonywać. Tylko dać informację, obrazek i pozostawić. – dodaje autorka.

30 opowieści o Ukrainie

Niecodzienne opowieści pokazujące różnorodność i bogactwo Ukrainy są przeplatane wypowiedziami rozmówców. W większości znanych osób, którzy są autorytetami w swoich dziedzinach. Ambasador RP Jan Piekło, wybitny trener i piłkarz Mariusz Lewandowski, Czesław Mozil, Michał Piróg, Bianka Zalewska czy Agnieszka Korytkowska. Każda z osób widzi Ukrainę inaczej i dla każdego jest ona ważnym doświadczeniem: Moja Ukraina ma wszystkie smaki. Słonej bryzy nad odeskim morzem o świcie. – mówi Agnieszka Korytkowska (reżyser, scenarzystka, teatrolog). Wydaje nam się, że Ukraina jest dla nas oczywista, ale gdy poznajemy ją z bliska, okazuje się, że wyobraźnia nas zawodzi. – dodaje Michał Piróg.

Autentyczne ukraińskie przepisy

Dodatkową atrakcją w książce – są autentyczne przepisy oprawione „smacznymi” zdjęciami. Wśród przepisów, jakie można znaleźć w książce znajdują się zarówno potrawy wegetariańskie, mięsne, okolicznościowe, jak i takie, które można serwować na co dzień. Warto spróbować, jak smakują kartoplanyky – zrazy po ukraińsku z nadzieniem z grzybów lub kapusty, placki z kabaczków, kiszone pomidory, fuczki, czyli placuszki z kapusty kiszonej czy tradycyjny barszcz ukraiński. W książce nie brakuje także potraw podawanych przy okazji Świąt Bożego Narodzenia i są tu m.in.: dwa przepisy na karpia – jeden pieczony, autorstwa Weroniki Marczuk, a drugi  duszony z warzywami, mamy Weroniki, Niny.

Ten przewodnik pozwala poznać i zrozumieć Ukrainę. Tak mi się marzy, by Ukraina stała się ulubionym sąsiadem, tak jak Polska jest dla Ukrainy. Żeby moi rodacy czuli zainteresowanie i szacunek nie tylko ze względu na swoją pracę, lecz wspaniałą kulturę czy osiągnięcia, których nie brakuje. Byśmy się wymieniali jak równy z równym poglądami, tradycjami i się łączyli w nowe, europejskie społeczeństwo bez obrażania się na przeszłość czy niepowodzenia. Wydaje mi się, że ta książka jest w stanie ten proces przyspieszyć i dać mnóstwo wrażeń. Tego życzę z całego serca moim czytelnikom. – mówi Weronika Marczuk.

Pojawienie się tej publikacji właśnie teraz, gdy trwają obchody 30-lecia uznania przez Polskę w dniu 2.12.91 jako pierwszej na świecie państwowości Ukrainy – wydaje się być wyjątkowo trafione. W naszym kraju przebywa ok. 2 mln Ukraińców, zrozumienie których może być  kluczem do wspólnego rozwoju. Odkrywanie Ukrainy, która zmierza dużymi krokami do Unii Europejskiej z kolei – może być atrakcyjne i przyjemne dla każdego czytelnika.

***

O!Ukraina, Weronika Marczuk
Premierę 25 listopada 2021

Więcej kulinariów

Kohersen Black Cube

Wygraj naczynia Kohersen Black Cube

Linia Kohersen Black Cube to naczynia, które doskonale wpiszą się zarówno w nowoczesny styl minimalistycznych wnętrz, jak i w tradycyjnie urządzone kuchnie. Dzięki [...]
0 komentarzy

Dlaczego warto pakować próżniowo żywność?

Pakowanie próżniowe polega na usunięciu powietrza z pojemnika lub woreczka i szczelnym zamknięciu produktów. Dzięki temu zatrzymany zostaje proces utleniania, a do próżniowo [...]
0 komentarzy

Pewne jest jedno! Polskie mięso zawsze w dobrym towarzystwie

Związek Polskie Mięso rozpoczyna IV edycję ogólnopolskiej kampanii promocyjno-informacyjnej „Marka Polskie Mięso. Polska Smakuje.” Tegoroczna edycja kampanii pod hasłem “Pewne jest jedno. Polskie [...]
0 komentarzy

ONCOdekalog, czyli profilaktyka nowotworowa od kuchni

ONCOdekalog to pierwsza książka kucharska dedykowana profilaktyce onkologicznej. Celem projektu, który powstał dzięki współpracy fundacji Zostaw Swój Ślad oraz firmy Ardigen jest zwiększenie [...]
0 komentarzy

Ciasto piaskowe najlepsze

Ciasto piaskowe najlepsze Prosty przepis na piaskowiec jak u babci. Ciasto piaskowe najlepsze jakie możesz przygotować na weekend do popołudniowej kawy lub herbaty.  [...]
3 komentarze
Ukrainskie-kartoplanyky

Ukraińskie kartoplanyky

Ukraińskie kartoplanyky Przepis z książki O!Ukraina autorstwa Weroniki Marczuk. Ukraińskie kartoplanyky to odpowiednik polskich kotletów ziemniaczanych nadziewanych mięsem, ale równie popularne są z [...]
0 komentarzy

Wszystkie zalety pakowania próżniowego

Pakowanie próżniowe to nie tylko możliwość łatwego zapakowania potraw do gotowania sous vide. Dzięki odprowadzeniu powietrza z worka produkty można przechowywać do 5x [...]
0 komentarzy
Dieta pudełkowa - jakie są jej zalety

Dieta pudełkowa – jakie są jej zalety?

Chcesz się zdrowo odżywiać? Wybierz dietę pudełkową z dostawą do domu! W natłoku codziennych obowiązków ciężko znaleźć czas na samodzielne komponowanie zdrowych, pełnowartościowych [...]
0 komentarzy
Czy warto spróbować cateringu dietetycznego

Czy warto spróbować cateringu dietetycznego?

Jedzenie na mieście lub zamawianie gotowych dań z restauracji, często nie jest najzdrowszym wyborem. Domowe przygotowywanie posiłków wymaga czasu i chęci. Nie daje też [...]
0 komentarzy

Kawa gotowa do spożycia jako najszybciej rozwijający się segment

Kawowe trendy zawsze do pewnego stopnia odzwierciedlały styl życia ludzi i panującą modę. Nikogo, kto zdaje sobie sprawę z tego faktu nie zdziwi, [...]
0 komentarzy
chlebków z patelni

Mąka i woda – od najprostszych chlebków z patelni i wypieków w 15 minut do wyrafinowanego pieczywa

Sabina Francuz pokazuje, jak przejść drogę od najprostszych chlebków z patelni i wypieków w 15 minut do wyrafinowanego pieczywa. Opracowując przepisy do książki, [...]
0 komentarzy

Tokio kultowe przepisy

Maori Murota odczarowuje kuchnię japońską, czyniąc ją dostępną i zrozumiałą dla każdego, kto chce poznać rodzimą kulturę kulinarną autorki, jeść zdrowo i smacznie. [...]
0 komentarzy

Botwinka na zimę

Botwinka na zimę pasteryzowana w słoikach jest najlepszym rozwiązaniem, aby zachować na dłużej najpiękniejsze smaki lata.  Botwinkę kojarzymy zazwyczaj z wiosną i młodymi [...]
0 komentarzy

Kawa mrożona w domu: 4 przepisy od baristy

Gdy na zewnątrz panują upały, praca w domowym biurze staje się bardziej uciążliwa. Marzymy o klimatyzacji i chwili orzeźwiającego ukojenia. W takiej sytuacji [...]
Jeden komentarz

II Wołomiński Festiwal Streetfood-u

II Wołomiński Festiwal Streetfoodu, odbędzie się w weekend 19-20 czerwca na Placu 3 Maja w Wołominie. Specjalnie dla Was zjeżdżają kuchnie z całego [...]
0 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.