Jak zrobić pyszną kawę w domu?

Garść przydanych porad i inspiracji od Marcina Rusnarczyka, Mistrza Polski Baristów, eksperta marki NIVONA

Tęsknimy za delikatnym latte i aromatycznym espresso pitym w ulubionej kawiarni. Co zrobić, by napój przygotowywany w domu smakował równie dobrze?

Jaką kawę wybrać? Na rynku jest ich duży wybór, na co zwracać uwagę przy zakupie?

Punktem wyjścia do przygotowania w domu pysznej kawy są ziarna. Na etykietach dobrych kaw znajdziemy informację o jej pochodzeniu, wysokości uprawy, odmianie, dacie palenia czy dominujących smakach i aromatach. Na niektórych opakowaniach możemy też znaleźć dane o metodzie obróbki. Z kolei w przypadku kaw przemysłowych informacje o użytych ziarnach są bardzo lakoniczne.

W przypadku samej odmiany za najlepszą uznaje się Arabikę. – Ogólnie można przyjąć, że dobra kawa to 100 proc. Arabika, ale nie bójmy się również mieszanek kaw zawierających ziarna Arabiki i Robusty. Muszą one być jednak dobrej jakości. Najlepsze Robusty pochodzą m.in. z Indii czy Ugandy. Ze względu na bardzo niską jakość, nie polecam natomiast najbardziej popularnej Robusty pochodzącej z Wietnamu.

Czym różnią się te dwa gatunki?

Robusty rosną zazwyczaj na nizinnych terenach i ubogich w minerały glebach. Jej owoce dojrzewają dużo szybciej i są mniej bogate w aromaty. Arabika rośnie na terenach wyżynnych, co wpływa na zupełnie inny przebieg procesu wegetacji tych roślin. W górach temperatury są niższe, a gleby bogatsze w minerały, więc możliwość pochłaniania aromatów przez Arabikę jest większa i trwa dłużej. Kolejny element, którym różnią się te dwa gatunki to zawartość kofeiny. Robusta zawiera jej ponad dwa razy więcej. W ciągu dnia możemy wypić więcej filiżanek zaparzonych ze 100% Arabiki i częściej cieszyć się smakiem naszej ulubionej kawy.

Równie istotna co jakość, jest świeżość ziaren. Kawa smakuje najlepiej przez 3-4 miesiące od momentu wypalenia, dlatego należy zwrócić uwagę na datę umieszczoną na opakowaniu.

Na rynku dostępne są kawy rozpuszczalne, mielone i w ziarnach. Te pierwsze wystarczy jedynie zalać wodą lub można je wykorzystać do deserów czy kawowych napojów typu dalgona coffee. Dwie pozostałe nadają się do ekspresów, kawiarek i zaparzania przelewowego.

Czy wybierać kawę już zmieloną czy tę w ziarnach?

– Zdecydowanie w ziarnach. Kawa mielona wietrzeje 50 razy szybciej niż ziarnista. Utrata aromatów zaczyna się już w palarni. Jeśli nie mamy ekspresu automatycznego, warto zaopatrzyć się w młynek żarnowy (może być ręczny), kupować kawę ziarnistą i mielić ją tuż przed przygotowaniem.

Czym kierować się przy wyborze kawy do ekspresu i kawy do parzenia w kawiarce lub metodzie przelewowej?

Jeśli mamy ekspres automatyczny polecam używanie kawy średnio lub ciemno palonej. W najnowszych automatach odpowiednio zaprogramowany czas wstępnego zaparzania, wysokie ciśnienie i prędkość przepływu wody przez kawę zapewnią zbalansowanie smaków i aromatów takich jak: słodycz, kwasowość, gorycz czy owocowość, kryjących się w różnych rodzajach ziaren.

Do ekspresów przelewowych stosujmy kawy jasno lub średnio palone, dzięki temu w smaku dominować będą lekkie nuty owocowe i kwiatowe. Szukając jakościowych kaw warto zajrzeć do sklepów kawowych. Możemy też porozmawiać z baristą w naszej ulubionej kawiarni, na pewno chętnie pomoże w doborze kawy odpowiedniej do naszej metody parzenia ? ekspresu, kawiarki czy przelewu.

Jak przechowywać kawę?

Najlepiej, żeby do naszego produktu nie docierało dużo powietrza i światła. Jeśli opakowanie nie ma zamka strunowego, możemy zamknąć je specjalnym klipsem lub włożyć paczkę z kawą do szczelnego pudełka. Zarówno ziarna jak i kawę mieloną powinniśmy trzymać w temperaturze pokojowej. Nie ma potrzeby chowania ich do lodówki, co często jest praktykowane. By cieszyć doskonałym aromatem napoju, nie narażajmy ziaren na wchłanianie woni innych produktów.

Jakie są metody przyrządzania kawy w domu

W ostatnich latach parzenie kawy w domu przybrało nowy wymiar. Coraz więcej osób testuje mniej popularne metody. Kiedyś głównie zalewało się zmielone ziarna wrzącą wodą. Dzisiaj, więcej z nas używa w domu ekspresów. Dzięki nim podczas robienia napoju ziarna mają najkrótszy kontakt z wodą i parzone są w odpowiedniej temperaturze, przez co smak jest najlepszy. Popularniejsze stają się też kawiarki. Mają one zbiornik na wodę oraz sitko na kawę. Gorąca woda pod niewielkim ciśnieniem przedostaje się do sitka, a później do naczynia na gotowy napój. Poleca się, żeby kawiarkę podgrzewać powoli na ?małym gazie? lub niewielkiej mocy palnika elektrycznego, tak żeby wydłużyć czas przepływu wody przez kawę, a zaraz po przelaniu całej wody należy ściągnąć urządzenie z palnika. Mniej znaną metodą przygotowywania kawy jest parzenie w chemexie. To specjalna, szklana „karafka” w kształcie przypominającym klepsydrę. W miejscu zwężenia umieszcza się filtr, wsypuje kawę i zalewa wodą.

Jakie domowe metody poleca M.Rusnarczyk?

Jest wiele domowych alternatyw: drippery, z których uzyskany łagodny i czysty w smaku napar, areopressy, w których przygotujemy kawę mocniejszą w smaku, zbliżoną do espresso. We frenchpressie intensywność smaku zależna będzie od rodzaju kawy, a moc od długości parzenia. Te urządzenia z powodzeniem mogą zagościć w naszych domach, natomiast korzystając z nich musimy zwrócić szczególną uwagę na jakość kawy. Jeśli natomiast cenimy wygodę warto rozważyć zakup ekspresu ciśnieniowego, za pomocą którego zrobimy dowolną kawę, taką jaką znamy z kawiarni.

Kawa z ekspresu kojarzy nam się z charakterystyczną pianką, czy świadczy ona o jakości kawy?

Pianka na kawie to crema, która tworzy się w zarówno w espresso jak i w kawach czarnych. Crema świadczy o świeżości kawy, bo powstaje z olejków i dwutlenku węgla, który znajduje się w świeżej kawie, jeden i drugi związek ucieka z kawy, kiedy ta wietrzeje.

Jeśli mamy dobrze ustawiony ekspres, crema będzie gęsta, orzechowa i gruba na 2-3 milimetry. Jeśli crema jest cienka i szybko opada świadczy to o tym, że albo kawa jest zwietrzała, albo temperatura wody do jej parzenia była nieodpowiednia (za niska lub za wysoka).

Więcej kulinariów

Pokaz kulinarny Tomasza Jakubika - projekt BLISKO

Pokaz kulinarny Tomasza Jakubika – projekt BLISKO

Za nami kolejne spotkanie, które odbyło się w ramach projektu „BLISKO ludzi, smaków i kultury”. Gościem Miejskiej Biblioteki w Wołominie był Tomasz Jakubiak [...]
0 komentarzy
Biegaj i odżywiaj się zdrowo bez tracenia czasu na gotowanie

Biegaj i odżywiaj się zdrowo bez tracenia czasu na gotowanie

Bieganie jest moją pasją od dawna. Mam już za sobą kilka amatorskich startów w półmaratonach, a aktualnie przygotowuję się do maratonu. Żeby utrzymać [...]
0 komentarzy

Pokaz kulinarny – Tomasz Jakubiak

„Żyj zdrowo i kolorowo” – z tym hasłem miejska biblioteka zaprasza na pokaz kulinarny, którego szefem będzie Tomasz Jakubiak. Podczas pokazu będzie można [...]
0 komentarzy

Tłuszcz – smacznego

Pyzy, pierogi, kartacze, pajdy ze smalcem, a może zapiekanki lub ciasto – takie i nie tylko dania czekały na mieszkańców na stoiskach przygotowanych [...]
0 komentarzy
Dlaczego warto gotować na parze?

Dlaczego warto gotować na parze?

Gotowanie na parze niesie ze sobą wiele korzyści, które dotyczą zarówno właściwości zdrowotnych, jak i smaku oraz wyglądu potraw. Podczas gotowania na parze [...]
0 komentarzy
mają greckie mity z dietą śródziemnomorską

Co wspólnego mają greckie mity z dietą śródziemnomorską?

Jaka jest historia najpopularniejszego modelu żywieniowego na świecie i co tak naprawdę się na niego składa? Czym jest helleński slow life i dlaczego [...]
0 komentarzy
Domówka u Kuroniów

Nigdzie nie spotka Was gościnność taka, jak u Polaka ? ?Domówka u Kuroniów? ? czyli jak połączyć warsztaty kulinarne z pomaganiem

Związek Polskie Mięso organizuje kolejną odsłonę kampanii promocyjno-informacyjnej ?Marka Polskie Mięso. Polska Smakuje?. Jej tegoroczne hasło brzmi: ?Pewne jest jedno. Polskie mięso. Zawsze [...]
0 komentarzy
Diamenty w kuchni

Diamenty w kuchni ? w trosce o zdrowie i środowisko

Gotowanie to nie tylko codzienny, uciążliwy obowiązek. Zdrowie to nie tylko kwestia diety. Ekologia to nie tylko kwestia nawyków. Z pomocą przychodzą nowe [...]
0 komentarzy
Kohersen Black Cube

Wygraj naczynia Kohersen Black Cube

Linia Kohersen Black Cube to naczynia, które doskonale wpiszą się zarówno w nowoczesny styl minimalistycznych wnętrz, jak i w tradycyjnie urządzone kuchnie. Dzięki [...]
0 komentarzy

Dlaczego warto pakować próżniowo żywność?

Pakowanie próżniowe polega na usunięciu powietrza z pojemnika lub woreczka i szczelnym zamknięciu produktów. Dzięki temu zatrzymany zostaje proces utleniania, a do próżniowo [...]
Jeden komentarz

Pewne jest jedno! Polskie mięso zawsze w dobrym towarzystwie

Związek Polskie Mięso rozpoczyna IV edycję ogólnopolskiej kampanii promocyjno-informacyjnej ?Marka Polskie Mięso. Polska Smakuje.? Tegoroczna edycja kampanii pod hasłem ?Pewne jest jedno. Polskie [...]
0 komentarzy

ONCOdekalog, czyli profilaktyka nowotworowa od kuchni

ONCOdekalog to pierwsza książka kucharska dedykowana profilaktyce onkologicznej. Celem projektu, który powstał dzięki współpracy fundacji Zostaw Swój Ślad oraz firmy Ardigen jest zwiększenie [...]
0 komentarzy

Ciasto piaskowe najlepsze

Ciasto piaskowe najlepsze Prosty przepis na piaskowiec jak u babci. Ciasto piaskowe najlepsze jakie możesz przygotować na weekend do popołudniowej kawy lub herbaty.  [...]
3 komentarze
Ukrainskie-kartoplanyky

Ukraińskie kartoplanyky

Ukraińskie kartoplanyky Przepis z książki O!Ukraina autorstwa Weroniki Marczuk. Ukraińskie kartoplanyky to odpowiednik polskich kotletów ziemniaczanych nadziewanych mięsem, ale równie popularne są z [...]
0 komentarzy

Wszystkie zalety pakowania próżniowego

Pakowanie próżniowe to nie tylko możliwość łatwego zapakowania potraw do gotowania sous vide. Dzięki odprowadzeniu powietrza z worka produkty można przechowywać do 5x [...]
0 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.