Wegetariańskie kotleciki cig kofte

Wegetariańskie kotleciki cig kofte to super smaczne i bardzo aromatyczne danie nie tylko dla wegetarian. W wersji oryginalnej przygotowuje sie je z surowego mięsa i kaszy bulgur, ale wersja wege jest równie pyszna.  Çi? köfte powinny być ostre, podawane z chrupiącą sałatą i sokiem z cytryny, które łagodzą ostry smak.

Niezbędne są silne ręce, przygotuj się na żmudne ugniatanie.

Składniki:
1 szklanki kaszy bulgur köftelik
1 szklanka soczewicy
szczypiorek
pietruszka
cebula
sól
pieprz
kmin
słodka papryka mielona
turecka papryka pul biber
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 łyżka pasty paprykowej

Przygotowanie:

Soczewicę zalewamy 3 szklankami wody, gotujemy. Jak się ugotuje zestawiamy z gazu, dodajemy bulgur, mieszamy odstawiamy na pół godziny.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy pokrojoną cebulę, podsmażamy. Dodajemy pastę pomidorową, paprykową mieszamy, smażymy jeszcze około 5 minut.
Wszystko dodajemy do kaszy z soczewicą, przyprawiamy i teraz najtrudniejsze zadanie: ugniatamy.

?ugniatamy
?.ugniatamy
Dodajemy posiekaną pietruszkę, szczypior, ugniatamy jeszcze przez chwilę. Z masy formujemy podłużne klopsiki. Podajemy z sałatą i cytryną do skropienia.

Afiyet olsun!

Zdjęcie Kamran Aydinov – freepik.com

 

Wesprzyj Nas
Wszyscy potrzebujemy rzetelnych i sprawdzonych informacji. Lokalna prasa potrzebuje Twojego wsparcia Wesprzyj Życie Powiatu na Mazowszu >>>

Więcej przepisów kulinarnych

mają greckie mity z dietą śródziemnomorską

Co wspólnego mają greckie mity z dietą śródziemnomorską?

Jaka jest historia najpopularniejszego modelu żywieniowego na świecie i co tak naprawdę się na niego składa? Czym jest helleński slow life i dlaczego [...]
0 komentarzy
Domówka u Kuroniów

Nigdzie nie spotka Was gościnność taka, jak u Polaka ? ?Domówka u Kuroniów? ? czyli jak połączyć warsztaty kulinarne z pomaganiem

Związek Polskie Mięso organizuje kolejną odsłonę kampanii promocyjno-informacyjnej ?Marka Polskie Mięso. Polska Smakuje?. Jej tegoroczne hasło brzmi: ?Pewne jest jedno. Polskie mięso. Zawsze [...]
0 komentarzy
Diamenty w kuchni

Diamenty w kuchni ? w trosce o zdrowie i środowisko

Gotowanie to nie tylko codzienny, uciążliwy obowiązek. Zdrowie to nie tylko kwestia diety. Ekologia to nie tylko kwestia nawyków. Z pomocą przychodzą nowe [...]
0 komentarzy
Kohersen Black Cube

Wygraj naczynia Kohersen Black Cube

Linia Kohersen Black Cube to naczynia, które doskonale wpiszą się zarówno w nowoczesny styl minimalistycznych wnętrz, jak i w tradycyjnie urządzone kuchnie. Dzięki [...]
0 komentarzy

Dlaczego warto pakować próżniowo żywność?

Pakowanie próżniowe polega na usunięciu powietrza z pojemnika lub woreczka i szczelnym zamknięciu produktów. Dzięki temu zatrzymany zostaje proces utleniania, a do próżniowo [...]
Jeden komentarz

Pewne jest jedno! Polskie mięso zawsze w dobrym towarzystwie

Związek Polskie Mięso rozpoczyna IV edycję ogólnopolskiej kampanii promocyjno-informacyjnej ?Marka Polskie Mięso. Polska Smakuje.? Tegoroczna edycja kampanii pod hasłem ?Pewne jest jedno. Polskie [...]
0 komentarzy

ONCOdekalog, czyli profilaktyka nowotworowa od kuchni

ONCOdekalog to pierwsza książka kucharska dedykowana profilaktyce onkologicznej. Celem projektu, który powstał dzięki współpracy fundacji Zostaw Swój Ślad oraz firmy Ardigen jest zwiększenie [...]
0 komentarzy

Ciasto piaskowe najlepsze

Ciasto piaskowe najlepsze Prosty przepis na piaskowiec jak u babci. Ciasto piaskowe najlepsze jakie możesz przygotować na weekend do popołudniowej kawy lub herbaty.  [...]
3 komentarze
Ukrainskie-kartoplanyky

Ukraińskie kartoplanyky

Ukraińskie kartoplanyky Przepis z książki O!Ukraina autorstwa Weroniki Marczuk. Ukraińskie kartoplanyky to odpowiednik polskich kotletów ziemniaczanych nadziewanych mięsem, ale równie popularne są z [...]
0 komentarzy

Wszystkie zalety pakowania próżniowego

Pakowanie próżniowe to nie tylko możliwość łatwego zapakowania potraw do gotowania sous vide. Dzięki odprowadzeniu powietrza z worka produkty można przechowywać do 5x [...]
0 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.