Mąka i woda – od najprostszych chlebków z patelni i wypieków w 15 minut do wyrafinowanego pieczywa

chlebków z patelni

Sabina Francuz pokazuje, jak przejść drogę od najprostszych chlebków z patelni i wypieków w 15 minut do wyrafinowanego pieczywa.

Opracowując przepisy do książki, kierowałam się słowami przyjaciół i klientów Głodnych Kawałków. Ich reakcje zawsze były najlepszym papierkiem lakmusowym każdego mojego pomysłu.
Uprościłam sposoby wykonania, składniki i gramatury, tak aby bez problemu przeprowadzić początkujących piekarzy przez ścieżkę pierwszych doświadczeń. Wszystkie przepisy zostały wykonane, a wypieki skonsumowane i surowo ocenione, abym z czystym sumieniem mogła oddać książkę w Twoje ręce.
Daj się poprowadzić – czytaj uważnie polecenia i stosuj się do nich, a berło władcy glutenowego królestwa i rozkosze podniebienia niebawem będą Twoje. Kolejny ruch należy do Ciebie – zachęca Sabina Francuz, autorka książki „Mąka i woda”

Dowiedz się, jak przygotować:

● superprosty chleb z ziemniakami
● żytni z dynią i kaszą owsianą
● bułeczki makowe
● bourekas
● placek śniadaniowy z czarnuszką
● wytrawną chałkę orkiszową z ziołami
● cebularze orkiszowe
● chaczapuri adżarskie
● brioszki
● precle jerozolimskie
● bajgle
● grecką pitę
● focaccię z solanką.

Chleb niejedno ma imię. Na całym świecie je się wypieki z lokalnych zbóż i choć w każdym rejonie wyglądają one nieco inaczej, łączą je niezwykły zapach i to, że stanowią podstawę wielu jadłospisów.

Ta książka udowadnia, że pyszny chleb może upiec każdy!

Mąka i woda_mat.prasowe
Wesprzyj Nas
Wszyscy potrzebujemy rzetelnych i sprawdzonych informacji. Lokalna prasa potrzebuje Twojego wsparcia Wesprzyj Życie Powiatu na Mazowszu >>>

Więcej kulinariów

Dieta pudełkowa - jakie są jej zalety

Dieta pudełkowa – jakie są jej zalety?

Chcesz się zdrowo odżywiać? Wybierz dietę pudełkową z dostawą do domu! W natłoku codziennych obowiązków ciężko znaleźć czas na samodzielne komponowanie zdrowych, pełnowartościowych posiłków, [...]
0 komentarzy
Czy warto spróbować cateringu dietetycznego

Czy warto spróbować cateringu dietetycznego?

Jedzenie na mieście lub zamawianie gotowych dań z restauracji, często nie jest najzdrowszym wyborem. Domowe przygotowywanie posiłków wymaga czasu i chęci. Nie daje też [...]
0 komentarzy

Kawa gotowa do spożycia jako najszybciej rozwijający się segment

Kawowe trendy zawsze do pewnego stopnia odzwierciedlały styl życia ludzi i panującą modę. Nikogo, kto zdaje sobie sprawę z tego faktu nie zdziwi, [...]
0 komentarzy
chlebków z patelni

Mąka i woda – od najprostszych chlebków z patelni i wypieków w 15 minut do wyrafinowanego pieczywa

Sabina Francuz pokazuje, jak przejść drogę od najprostszych chlebków z patelni i wypieków w 15 minut do wyrafinowanego pieczywa. Opracowując przepisy do książki, kierowałam [...]
0 komentarzy

Tokio kultowe przepisy

Maori Murota odczarowuje kuchnię japońską, czyniąc ją dostępną i zrozumiałą dla każdego, kto chce poznać rodzimą kulturę kulinarną autorki, jeść zdrowo i smacznie. Ta [...]
0 komentarzy

Botwinka na zimę

Botwinka na zimę pasteryzowana w słoikach jest najlepszym rozwiązaniem, aby zachować na dłużej najpiękniejsze smaki lata.  Botwinkę kojarzymy zazwyczaj z wiosną i młodymi [...]
0 komentarzy

Kawa mrożona w domu: 4 przepisy od baristy

Gdy na zewnątrz panują upały, praca w domowym biurze staje się bardziej uciążliwa. Marzymy o klimatyzacji i chwili orzeźwiającego ukojenia. W takiej sytuacji [...]
1 komentarz

II Wołomiński Festiwal Streetfood-u

II Wołomiński Festiwal Streetfoodu, odbędzie się w weekend 19-20 czerwca na Placu 3 Maja w Wołominie. Specjalnie dla Was zjeżdżają kuchnie z całego świata [...]
0 komentarzy

Bursztynowa uczta w ogródku

To już jutro! Po miesiącach lockdownu, Bursztynowa zaczyna przyjmować gości w restauracyjnym ogródku! W końcu, jutro otwarcie! Wszyscy restauratorzy wierzą, że pogoda dopisze również [...]
0 komentarzy

Festiwal StreetFoodu w Ząbkach

MJ Events zaprasza na Festiwal StreetFoodu w Ząbkach, start sezonu, w dniach 14-16 maja br. ul. 3 Maja vis a vis PKP Ząbki. [...]
0 komentarzy

Jak zrobić pyszną kawę w domu?

Garść przydanych porad i inspiracji od Marcina Rusnarczyka, Mistrza Polski Baristów, eksperta marki NIVONA Tęsknimy za delikatnym latte i aromatycznym espresso pitym w ulubionej [...]
0 komentarzy

Bursztynowa czyli Leśmian i sery w sercu Warszawy

Bursztynowa to niezwykłe kulinarne miejsce na mapie Warszawy, które jest także jedynym i niepowtarzalnym centrum edukacyjnym, rozwijającym kulturę… sera! Nowy Świat 37 – ten [...]
0 komentarzy

Kurczak na ostro

Nietypowa  wystawa Luizy Wojciechowskiej-Konopki prezentująca część jej autorskiego projektu KURCZAK NA OSTRO W RÓŻNYCH STYLACH MALARSKICH, zrealizowanego w ramach stypendium Ministra Kultury i [...]
0 komentarzy

Kulinarne inspiracje na świąteczne dni

Gdy pojawią się pierwsze świąteczne dekoracje w galeriach handlowych, zaczynamy zastanawiać się: jakie kupić drzewko w tym roku? Co by tu znowu zaplanować [...]
0 komentarzy

Zostań Mikołajem – podaruj restauracjom zamówienie na Święta

Świętym Mikołajem można zostać na wiele sposobów – na przykład składając zamówienie na świąteczne smakołyki w lokalnych restauracjach, którym przy obecnych obostrzeniach jest [...]
0 komentarzy

Komentarze

komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.