Jak zrobić drożdże w domu

Wystarczą trzy składniki, które znajdziemy w każdym sklepie spożywczym.

Jak zrobić drożdże w domu, kiedy w sklepach stanowią towar deficytowy? Nic prostszego – wystarczy tylko trochę cierpliwości, ziemniaki, cukier i niepasteryzowane piwo. Przygotowane w ten sposób domowe drożdże będą miały lekki piwny aromat, ale w przypadku pieczywa nie powinno to przeszkadzać. Proporcje z tego przepisu wystarczają na przygotowanie ciasta z 1 kilograma mąki.

– Moim zdaniem zamiast piwa można dodać łyżeczkę pasty Vegamite lub Marmite jeśli macie je w domu. Opisałam już wcześniej na blogu co to jest Vegamite i Marmite.  Mam nadzieję, że przyda Wam się ten przepis. (…) Dzisiaj je przygotuję po raz pierwszy, więc zapewne w ciągu kilku dni napiszę aktualizację, jak udał się chleb upieczony na domowych drożdżach. – pisze autorka bloga CzteryFajery.pl

Na blogu są też dostępne informacje jak zrobić rozczyn ze świeżych drożdży

Domowe drożdże – składniki

  • 2 średnie ziemniaki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki jasnego piwa niepasteryzowanego

Jak zrobić drożdże w domu

Ziemniaki ugotować i zblendować na papką z 1 łyżeczką cukru.

Do powstałej pasty wlać 2 łyżeczki niepasteryzowanego piwa i dokładnie wymieszać

Masę przełożyć do czystego słoika, przykryć ściereczką lub gazą  i pozostawić w temperaturze pokojowej.  Nasze domowe drożdże będą gotowe po kilku dniach.

Więcej kulinariów

Biegaj i odżywiaj się zdrowo bez tracenia czasu na gotowanie

Biegaj i odżywiaj się zdrowo bez tracenia czasu na gotowanie

Bieganie jest moją pasją od dawna. Mam już za sobą kilka amatorskich startów w półmaratonach, a aktualnie przygotowuję się do maratonu. Żeby utrzymać [...]
0 komentarzy

Pokaz kulinarny – Tomasz Jakubiak

„Żyj zdrowo i kolorowo” – z tym hasłem miejska biblioteka zaprasza na pokaz kulinarny, którego szefem będzie Tomasz Jakubiak. Podczas pokazu będzie można [...]
0 komentarzy

Tłuszcz – smacznego

Pyzy, pierogi, kartacze, pajdy ze smalcem, a może zapiekanki lub ciasto – takie i nie tylko dania czekały na mieszkańców na stoiskach przygotowanych [...]
0 komentarzy
Dlaczego warto gotować na parze?

Dlaczego warto gotować na parze?

Gotowanie na parze niesie ze sobą wiele korzyści, które dotyczą zarówno właściwości zdrowotnych, jak i smaku oraz wyglądu potraw. Podczas gotowania na parze [...]
0 komentarzy
mają greckie mity z dietą śródziemnomorską

Co wspólnego mają greckie mity z dietą śródziemnomorską?

Jaka jest historia najpopularniejszego modelu żywieniowego na świecie i co tak naprawdę się na niego składa? Czym jest helleński slow life i dlaczego [...]
0 komentarzy
Domówka u Kuroniów

Nigdzie nie spotka Was gościnność taka, jak u Polaka ? ?Domówka u Kuroniów? ? czyli jak połączyć warsztaty kulinarne z pomaganiem

Związek Polskie Mięso organizuje kolejną odsłonę kampanii promocyjno-informacyjnej ?Marka Polskie Mięso. Polska Smakuje?. Jej tegoroczne hasło brzmi: ?Pewne jest jedno. Polskie mięso. Zawsze [...]
0 komentarzy
Diamenty w kuchni

Diamenty w kuchni ? w trosce o zdrowie i środowisko

Gotowanie to nie tylko codzienny, uciążliwy obowiązek. Zdrowie to nie tylko kwestia diety. Ekologia to nie tylko kwestia nawyków. Z pomocą przychodzą nowe [...]
0 komentarzy
Kohersen Black Cube

Wygraj naczynia Kohersen Black Cube

Linia Kohersen Black Cube to naczynia, które doskonale wpiszą się zarówno w nowoczesny styl minimalistycznych wnętrz, jak i w tradycyjnie urządzone kuchnie. Dzięki [...]
0 komentarzy

Dlaczego warto pakować próżniowo żywność?

Pakowanie próżniowe polega na usunięciu powietrza z pojemnika lub woreczka i szczelnym zamknięciu produktów. Dzięki temu zatrzymany zostaje proces utleniania, a do próżniowo [...]
Jeden komentarz

Pewne jest jedno! Polskie mięso zawsze w dobrym towarzystwie

Związek Polskie Mięso rozpoczyna IV edycję ogólnopolskiej kampanii promocyjno-informacyjnej ?Marka Polskie Mięso. Polska Smakuje.? Tegoroczna edycja kampanii pod hasłem ?Pewne jest jedno. Polskie [...]
0 komentarzy

Jedno przemyślenie nt. „Jak zrobić drożdże w domu

  1. Czy domowe drożdże można wykorzystać do zrobienia chleba? Jednak są to drożdże piwne ? czy może z ziemniakiem połączone tworzą inną strukturę bakteryjną? Dziękuję

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.