Maori Murota odczarowuje kuchnię japońską, czyniąc ją dostępną i zrozumiałą dla każdego, kto chce poznać rodzimą kulturę kulinarną autorki, jeść zdrowo i smacznie.
Ta książka to więcej niż klasyka kuchni z Tokio. To kulinarny przewodnik po świecie smaków, zapachów i receptur. Znajdziesz w niej:
? ponad 100 unikatowych przepisów nie tylko na sushi, miso czy ramen, ale także na słone placki senbei, pierożki gyoza, wariacje makaronu soba i udon, marynowane warzywa czy pulpeciki z kurczaka tsukuné,
? receptury na japońskie słodkości jak daifukumochi, czyli nadziewane ciastka ryżowe, ciasto z matchą, biszkopty, lody i sorbety, jakich nie próbowałeś w Europie,
? jasne i zwięzłe informacje o podstawowych technikach gotowania i najważniejszych składnikach potrzebnych do wyczarowania Japonii we własnej kuchni.
Tokio. Kultowe przepisy to nie tylko dziesiątki pysznych, łatwych do wykonania receptur, lecz także barwny kulinarny przewodnik po stolicy Japonii.
Wyrusz w podróż po zatłoczonych tokijskich barach z przekąskami, poczuj tętniące życiem ulice, zajrzyj do wnętrz kultowych restauracji w Tokio. Poznaj inspirujących ludzi, zaskakujące smaki i niezwykłą atmosferę jednej z największych gastronomicznych metropolii świata.
Maori Murota dorastała w Tokio, a do napisania tej książki zainspirowały ją wspomnienia z dzieciństwa. Pracowała w Nowym Jorku i Indonezji, by ostatecznie osiąść w Paryżu, gdzie jest szefową kuchni i prowadzi warsztaty gotowania autentycznych japońskich potraw domowych. Dzięki swoim doświadczeniom wie, jak tłumaczyć ludziom Zachodu kulturę Wschodu, czyniąc ją zrozumiałą i przystępną.
[pdf-embedder url=”https://www.zyciepw.pl/wp-content/uploads/2021/08/Tokio_presskit.pdf”]Więcej kulinariów
Tradycyjne Jadło w Dąbrówce: Kulinarne warsztaty z Kołem Gospodyń Wiejskich „Dąbrowianki”
Pokaz kulinarny Tomasza Jakubika – projekt BLISKO
Biegaj i odżywiaj się zdrowo bez tracenia czasu na gotowanie
Pokaz kulinarny – Tomasz Jakubiak
Tłuszcz – smacznego
Dlaczego warto gotować na parze?
Co wspólnego mają greckie mity z dietą śródziemnomorską?
Nigdzie nie spotka Was gościnność taka, jak u Polaka ? ?Domówka u Kuroniów? ? czyli jak połączyć warsztaty kulinarne z pomaganiem
Diamenty w kuchni ? w trosce o zdrowie i środowisko
Wygraj naczynia Kohersen Black Cube
Dlaczego warto pakować próżniowo żywność?
Pewne jest jedno! Polskie mięso zawsze w dobrym towarzystwie
ONCOdekalog, czyli profilaktyka nowotworowa od kuchni
Ciasto piaskowe najlepsze
