Kawa gotowa do spożycia jako najszybciej rozwijający się segment

Kawowe trendy zawsze do pewnego stopnia odzwierciedlały styl życia ludzi i panującą modę. Nikogo, kto zdaje sobie sprawę z tego faktu nie zdziwi, iż rodzaj kawy jakim jest espresso powstał w dynamicznej, „pędzącej” epoce gwałtownej industrializacji – na przełomie XIX i XX wieku. Choć wydawać by się mogło, że w XXI wieku nie ma już miejsca dla dużych kawowych odkryć, a trendy przemijają szybciej, niż się pojawiają, naszym zdaniem wewnątrz kawowego świata można wyodrębnić dwa duże, kontrastujące ze sobą ruchy – skoncentrowane na szybkości i zaplanowanej, manifestowanej powolności.

By lepiej zrozumieć, skąd się one biorą, należy uświadomić sobie zmiany w otaczającym nas świecie, które przyczyniły się do ich powstania i gwałtownej popularyzacji. Żyjemy w tak zwanym wieku społeczeństwa informacyjnego, gdzie wszystko dzieje się w zaskakująco szybkim tempie. Nasz świat przepełniony jest wszechobecnymi zjawiskami o charakterze komercyjnym, a ludzie często mają wrażenie życia w nieustannym biegu. Stąd właśnie wynikają dwa trendy.

Spieszyć się powoli

Pierwszy, o którym chcielibyśmy zaledwie wspomnieć, stoi w pewnego rodzaju opozycji do współczesnego świata. Jest to swoista celebracja spokoju i powolności, w myśl tak zwanego slow life: każdy szczegół parzenia kawy jest doglądany, a sam proces to rytuał. Siedzimy i delektujemy się każdym łykiem. Dobra kawa stanowi tu pewien punkt wyjścia do rozważań o otaczającym nas świecie i jego naturze.

Dobra kawa w ułamku sekundy

Po przeciwległej stronie stoi najszybciej rozwijający się współcześnie segment – kawy gotowe do spożycia. To właśnie im chcielibyśmy poświęcić niniejszy tekst. Kawy gotowe do spożycia są naturalnym stadium rozwoju branży kawowej we współczesnym świecie. Od punktów typu drive-through, w których na kawę czeka się dosłownie kilkadziesiąt sekund, po ekspresy kapsułkowe, które kubek pysznego espresso, cappuccino czy americano są w stanie zaparzyć w kilkanaście sekund, aż po kawę rozpuszczalną gotową w kilka sekund i puszki czy butelki z kawą, które wystarczy otworzyć – to wszystko konsekwencje (jakże pozytywne) nowoczesności.

Co ciekawe, wiele trendów kawy gotowej do spożycia zapoczątkowały kawiarnie specialty, a więc serwujące najwyższej jakości kawę. To świetna informacja, albowiem oznacza, iż kawa specialty, a co za tym idzie idee takie jak dbanie o środowisko, czy sprawiedliwe traktowanie farmerów wkraczają powoli do świadomości społecznej. Kawy RTD (ready to drink) stanowią coraz większą część rynku (rynek cold brew w USA w roku 2015 wyceniano na nieco ponad 100 milionów dolarów, w 2025 według prognoz ma to być niemal miliard dolarów).  Dziś można je już spotkać nawet w sklepach spożywczych. Coraz popularniejsze są też nieoczywiste połączenia, które pojawiają się na sklepowych półkach – nawet na naszym rodzimym podwórku, w Polsce zauważyć można cold brew z Coca-Colą, kawę z tonikiem, czy puszki z nitro cold brew (kawą nasyconą azotem).

 

Skąd wynika ta popularność? Powodów jest wiele, jednak większość sprowadza się właśnie do szybkiego trybu życia. Po co czekać w kolejce w lokalnej kawiarni, gdy kawa w puszce dostępna jest w sklepie obok bez dłuższego czasu oczekiwania. Oprócz tego kawa mrożona to coś niezwykle potrzebnego w letnie, upalne dni, a nie zawsze dostępnego na wynos w kawiarni. Poza tym kawa RTD jest dużo poręczniejsza. Kubka na wynos z kawiarni nie sposób schować, na przykład gdy idziemy na piknik z przyjaciółmi – puszka nitro cold brew nie grozi jednak rozlaniem wewnątrz plecaka.

Kolejnym przejawem szybkiego rozwoju segmentu kaw gotowych do spożycia jest kawa rozpuszczalna. Technicznie rzecz biorąc nie jest ona gotowa do spożycia, lecz jest na tyle bliska definicji RTD; jest to przy tym temat na tyle ciekawy, iż warto poświęcić mu część niniejszego  tekstu. W  jej przypadku można mówić o swoistym renesansie. Jeszcze kilka lat temu przez kawowych koneserów uważana była za najgorszy sort, właściwie niezasługujący nawet na miano kawy. Dziś natomiast palarnie specialty zdając sobie sprawę z panujących trendów coraz częściej oferują saszetki wysokojakościowej kawy rozpuszczalnej.

Wnioski

Jak widać trendy w spożyciu kawy to temat bardzo skomplikowany i złożony. W dużej mierze kształtuje je dzisiejszy pędzący świat. Można przyjąć wobec niego postawę opartą na przeciwstawianiu się, „opozycji”, właśnie dzięki idei slow life. Jeśli jednak nie chcemy ani nie jesteśmy w stanie tego zrobić, czemu nie umilić sobie pracowitego dnia szybką puszką cold brew? Warto obserwować dynamiczny rozwój kaw RTD, patrząc do czego nas on zaprowadzi i jakie ścieżki odkryje dla świata aromatycznych naparów. Pamiętajmy o jednym: każdy dzień jest lepszy, gdy jest w nim dobra kawa.

Więcej kulinariów

Domówka u Kuroniów

Nigdzie nie spotka Was gościnność taka, jak u Polaka – „Domówka u Kuroniów” – czyli jak połączyć warsztaty kulinarne z pomaganiem

Związek Polskie Mięso organizuje kolejną odsłonę kampanii promocyjno-informacyjnej „Marka Polskie Mięso. Polska Smakuje”. Jej tegoroczne hasło brzmi: „Pewne jest jedno. Polskie mięso. Zawsze [...]
0 komentarzy
Diamenty w kuchni

Diamenty w kuchni – w trosce o zdrowie i środowisko

Gotowanie to nie tylko codzienny, uciążliwy obowiązek. Zdrowie to nie tylko kwestia diety. Ekologia to nie tylko kwestia nawyków. Z pomocą przychodzą nowe [...]
0 komentarzy
Kohersen Black Cube

Wygraj naczynia Kohersen Black Cube

Linia Kohersen Black Cube to naczynia, które doskonale wpiszą się zarówno w nowoczesny styl minimalistycznych wnętrz, jak i w tradycyjnie urządzone kuchnie. Dzięki [...]
0 komentarzy

Dlaczego warto pakować próżniowo żywność?

Pakowanie próżniowe polega na usunięciu powietrza z pojemnika lub woreczka i szczelnym zamknięciu produktów. Dzięki temu zatrzymany zostaje proces utleniania, a do próżniowo [...]
Jeden komentarz

Pewne jest jedno! Polskie mięso zawsze w dobrym towarzystwie

Związek Polskie Mięso rozpoczyna IV edycję ogólnopolskiej kampanii promocyjno-informacyjnej „Marka Polskie Mięso. Polska Smakuje.” Tegoroczna edycja kampanii pod hasłem “Pewne jest jedno. Polskie [...]
0 komentarzy

ONCOdekalog, czyli profilaktyka nowotworowa od kuchni

ONCOdekalog to pierwsza książka kucharska dedykowana profilaktyce onkologicznej. Celem projektu, który powstał dzięki współpracy fundacji Zostaw Swój Ślad oraz firmy Ardigen jest zwiększenie [...]
0 komentarzy

Ciasto piaskowe najlepsze

Ciasto piaskowe najlepsze Prosty przepis na piaskowiec jak u babci. Ciasto piaskowe najlepsze jakie możesz przygotować na weekend do popołudniowej kawy lub herbaty.  [...]
3 komentarze
Ukrainskie-kartoplanyky

Ukraińskie kartoplanyky

Ukraińskie kartoplanyky Przepis z książki O!Ukraina autorstwa Weroniki Marczuk. Ukraińskie kartoplanyky to odpowiednik polskich kotletów ziemniaczanych nadziewanych mięsem, ale równie popularne są z [...]
0 komentarzy

Wszystkie zalety pakowania próżniowego

Pakowanie próżniowe to nie tylko możliwość łatwego zapakowania potraw do gotowania sous vide. Dzięki odprowadzeniu powietrza z worka produkty można przechowywać do 5x [...]
0 komentarzy
Dieta pudełkowa - jakie są jej zalety

Dieta pudełkowa – jakie są jej zalety?

Chcesz się zdrowo odżywiać? Wybierz dietę pudełkową z dostawą do domu! W natłoku codziennych obowiązków ciężko znaleźć czas na samodzielne komponowanie zdrowych, pełnowartościowych [...]
0 komentarzy
Czy warto spróbować cateringu dietetycznego

Czy warto spróbować cateringu dietetycznego?

Jedzenie na mieście lub zamawianie gotowych dań z restauracji, często nie jest najzdrowszym wyborem. Domowe przygotowywanie posiłków wymaga czasu i chęci. Nie daje też [...]
0 komentarzy

Kawa gotowa do spożycia jako najszybciej rozwijający się segment

Kawowe trendy zawsze do pewnego stopnia odzwierciedlały styl życia ludzi i panującą modę. Nikogo, kto zdaje sobie sprawę z tego faktu nie zdziwi, [...]
0 komentarzy
chlebków z patelni

Mąka i woda – od najprostszych chlebków z patelni i wypieków w 15 minut do wyrafinowanego pieczywa

Sabina Francuz pokazuje, jak przejść drogę od najprostszych chlebków z patelni i wypieków w 15 minut do wyrafinowanego pieczywa. Opracowując przepisy do książki, [...]
0 komentarzy

Tokio kultowe przepisy

Maori Murota odczarowuje kuchnię japońską, czyniąc ją dostępną i zrozumiałą dla każdego, kto chce poznać rodzimą kulturę kulinarną autorki, jeść zdrowo i smacznie. [...]
0 komentarzy

Botwinka na zimę

Botwinka na zimę pasteryzowana w słoikach jest najlepszym rozwiązaniem, aby zachować na dłużej najpiękniejsze smaki lata.  Botwinkę kojarzymy zazwyczaj z wiosną i młodymi [...]
0 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.